Actualitate

6 posturi TV, amendate de CA pentru încălcări în reflectarea campaniei electorale

Consiliul Audiovizualului a sancționat șase furnizori de servicii media cu amenzi totale de 31.000 de lei pentru abateri de la Codul electoral. Autoritatea anunță că încălcările au fost constatate în urma monitorizării reflectării campaniei electorale la TV și radio, în perioada 9-15 octombrie 2023.

Potrivit CA, din cele 42 de posturi de televiziune și radio monitorizate, cinci nu au respectat prevederile Codului Electoral și ale Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, conform cărora prezentarea rezultatelor sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor trebuie să fie însoțită de informații despre comanditarul sondajului, cine l-a realizat și, dacă se cunoaște, cine l-a plătit sondajul; metodologia utilizată și perioada în care a fost efectuat sondajul; geografia sondajului, dimensiunea eșantionului (numărul de respondenți) și marja de eroare; autorizarea sau lipsa autorizării sondajului de către CEC.

Mai exact, subiecte despre rezultatele unui sondaj de opinie s-au regăsit în buletinele de știri ale Moldova 1, ProTV Chișinău, TV8, Radio Chișinău și Radio Moldova. Redacțiile au omis să informeze despre metodologia utilizată la realizarea sondajului și/sau sursa de finanțare, autorizarea sondajului de către CEC, comanditarul, perioada în care a fost efectuat. În același timp, ART TV și Pro TV Chișinău nu au inclus rubrica „Electorala 2023”  în buletinele informative, deși au difuzat subiecte cu caracter electoral.

Astfel, Moldova 1, TV8, ART TV, Radio Chișinău și Radio Moldova au fost amendate cu câte 5.000 de lei, iar ProTV Chișinău, care a avut două încălcări, cu 6.000 de lei.

Show More

💬 ...

Back to top button