Actualitate

19 ONG-uri din România solicită procurorului general să dispună aplicarea legii în cazul jurnalistei de investigație Emilia Șercan

19 organizații neguvernamentale din România au transmis pe 11 iulie un memoriu procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), cerându-i să facă demersurile necesare pentru respectarea legii de către organele din subordine în cazul Emilia Șercan. Potrivit APADOR-CH, în pofida numeroaselor sesizări făcute de jurnalistă în dosarele penale în care a reclamat încălcarea vieții private, organele de cercetare penală nu și-au îndeplinit, de mai bine de un an, obligaţia de a lua măsurile necesare pentru limitarea consecinţelor infracţiunilor despre care au fost sesizate.

Într-un comunicat oficial de presă, Asociația pentru Aprarea Drepturilo Omului în România – Comitetul Helsinki precizează că, la începutul anului 2022, jurnalista Emilia Șercan a reclamat că mai multe fotografii personale, care-i fuseseră sustrase, au fost publicate pe diverse site-uri pentru adulți și pe site-uri de știri. Prin eforturi personale și cu ajutorul unor organizații internaționale, jurnalista a reușit să elimine de pe majoritatea site-urilor fotografiile, însă ele au continuat să apară pe alte platforme. Într-un caz, pe un site pe care fotografiile au apărut în luna iunie 2022, acestea continuă să fie publice, iar organele judiciare nu au reușit nici până azi, după mai mult de un an de la sesizare, să stopeze acst fapt.

În memoriul adresat procurorului general Alex Florin Florența, organizațiile semnatare atrag atenția că inacțiunea organelor de cercetare penală în cazul Emiliei Șercan „poate duce la concluzia că statul nu are mijloace practice adecvate de stopare a unor infracțiuni sau, și mai grav, că un jurnalist de investigaţie extrem de incisiv, cu anchete şi dezvăluiri privind încălcări ale legii comise de persoane publice foarte cunoscute şi care ocupă funcţii publice foarte importante (politicieni, parlamentari, miniştri, prim-miniştri etc.) nu beneficiază de o protecţie legală adecvată tocmai din cauză că, prin anchetele şi dezvăluirile sale, deranjează foarte mulţi decidenţi foarte puternici”. 

„De patru ori am cerut (in)justiției din România să ia măsurile legale pentru a limita consecințele multiplelor infracțiuni de violare a vieții private îndreptate împotriva mea. Adică să dispună ștergerea fotografiilor”, precizează ziarista într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Emilia Șercan este o jurnalistă română de investigație, cunoscută pentru dezvăluirea plagiatelor tezelor de doctorat ale unor politicieni români de rang înalt, printre care a fostului vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea și a fostului prim-ministru Nicolae Ciucă. 

Show More

💬 ...

Back to top button