Actualitate

17 milioane de euro pentru un nou edificiu al TRM. De unde bani?

Compania Teleradio-Moldova (TRM) a semnat pe 22 august un memorandum cu radiodifuzorul public din Georgia, privind preluarea unui proiect architectural ce prevede sediul și studiouri de radio și televiziune. Potrivit directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, radiodifuzorul de la Chișinău are nevoie de spații moderne pentru a implementa tehnologii noi și pentru a eficientiza cheltuielile de întreținere a clădirilor vechi. Costul proiectului ajunge la 17 milioane de euro, bani ce ar urma să fie identificați de la partenerii internaționali și prin înstrăinarea clădirilor și terenurilor neutilizate de compania publică.

Vlad Țurcanu a precizat că reprezentanții radiodifuzorului public din Georgia și ai casei arhitecturale care a elaborat proiectul pentru compania publică georgiană a transmis cu titlu gratuit proiectul după ce Instituția Publică Audiovizuală din Tbilisi și-a construit un nou sediu și studiouri. Potrivit directorului general al TRM, proiectul arhitectural va fi adaptat astfel încât să corespundă necesităților Teleradio-Moldova

Proiectul se preconizează a fi gata în 30 de luni. „Această clădire a proiectului arhitectural, cea administrativă, va avea în interiorul său birouri, studiouri televizate și radiofonice, un modul separat autonom care se va preconiza pentru un studio de amploare – în jur de 1.000 de metri pătrați. Proiectul arhitectural estimăm să-l avem de 9.000 de metri pătrați”, a spus Vlad Țurcanu.

Costul total al proiectului ajunge la 17 milioane de euro (circa 329 de milioane de lei), fără echipamentul tehnic. Acesta ar urma să fie procurat din surse proprii și cu sprijinul donatorilor străini. O altă sursă de finanțare ar fi înstrăinarea unor imobile deținute de TRM. „Este vorba de aproape 10 hectare de care TRM dispune  în sectorul Telecentru și care sunt prea multe. O parte din ele pot fi înstrăinate pentru construcția unei noi clădiri”, a spus directorul general TRM.

Potrivit lui, compania publică are nevoie de noi spații de muncă, de tehnică și tehnologii moderne pentru a se dezvolta, iar ele „nu pot fi implementate în spațiile uzate de tip sovietic”. Mai mult, întreținerea tuturor spațiilor deținute de TRM în prezent ar ajunge la 700.000 de euro anual (circa 13,5 milioane de lei), potrivit administrației TRM. „Practic, Teleradio-Moldova este o ruină și acest lucru nu poate continua”, a concluzionat directorul general al TRM.

Directorul televiziunii publice, Corneliu Durnescu, a menționat că proiectanții au dorit să păstreze spații verzi amplasate pe teritoriu TRM, inclusiv pentru a organiza diferite evenimente. „Noi vrem să păstrăm spațiile verzi. Colegii din Georgia au fost foarte mirați de spațiile verzi pe care le avem aici. Avem de gând să amenajăm pe lângă clădire și un parc pentru concerte, festivaluri, tot felul de activități de aprilie până în octombrie”, a spus Durnescu.

„Nu e vorba doar de o fațadă foarte frumoasă, dar este și un spațiu de lucru foarte bine echipat tehnologic. Noi am avut parteneri internaționali extraordinari ca să creăm ceva deosebit. Este un dar din partea Georgiei pentru Republica Moldova”, a spus Tina Berdzenishvili, directoarea generală a radiodifuzorului public georgian.

De altfel, în cazul în care TRM ar decide să acumuleze anual câte 700.000 de euro din banii alocați pentru întreținerea spațiilor vechi, conform proiectului georgian (17 milioane de euro), atunci administrației i-ar lua circa 24 de ani pentru a aduna bugetul necesar.

Anterior, Media Azi a scris despre planurile administrației TRM de  a înstrăina clădirea Casei Radio din cauza costurilor mari de întreținere a spațiilor deținute. În prezent, Moldova 1 are 3 studiouri de 600 de metri pătrați, 300 metri pătrați și 150 metri pătrați.

Show More

💬 ...

Back to top button