Ziua Mondială a Libertății Presei, dedicată schimbărilor climatice și combaterii falsurilor despre mediu
În 2024, Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată pe 3 mai, este dedicată importanței jurnalismului și a libertății de exprimare în contextul actualei crize globale de mediu. Sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în Chile are loc Conferința Zilei Libertății Presei, care se va finaliza pe 4 mai.
Anul acesta, organizațiile internaționale pun accent pe tripla criză planetară: schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea aerului.
„Conștientizarea tuturor aspectelor crizei globale de mediu și a consecințelor acesteia este esențială pentru a construi societăți democratice. Activitatea jurnalistică este indispensabilă în acest scop. Criza climei și a biodiversității nu afectează doar mediul și ecosistemele, ci și viețile a miliarde de oameni din întreaga lume. Aceste povești merită să fie cunoscute și împărtășite. Ele nu sunt întotdeauna frumoase, pot fi chiar tulburătoare. Dar numai prin cunoaștere e posibil de acționat și doar prin expunere criza poate fi soluționată”, se arată în mesajul Națiunilor Unite dedicat acestei zile.
Organizațiile internaționale atrag atenția asupra faptului că dezinformarea și falsurile pun la îndoială studiile de profil și metodele de cercetare științifică, iar accesul la informații de încredere și susținerea jurnalismului independent în domeniul mediului este mai importantă ca niciodată.
„Trebuie să fim foarte clari: jurnaliștii independenți, precum și oamenii de știință, sunt actori cruciali în a ajuta societățile noastre să separe faptele de minciuni și manipulări, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză, inclusiv în ceea ce privește politicile de mediu. De asemenea, jurnaliștii de investigație varsă lumină asupra crimelor de mediu, expun corupția și interesele și, uneori, plătesc prețul suprem pentru că își fac meseria”, se arată în comunicatul UNESCO din acest an.
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinței Generale a UNESCO din anul 1991. ONU a decis să marcheze această dată pentru a aduce în atenția publică importanța şi necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, dar şi de pe urma adoptării, la 3 mai 1991, a Declarației Windhoek privind pluralismul şi independența mijloacelor de informare în masă. Textul a fost rezultatul întrunirii ziariștilor din Africa, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia. Documentul a fost primul dintr-o serie de astfel de declarații în întreaga lume, care afirmau angajamentul comunității internaționale față de libertatea presei.