Ziua Mondială a Libertății Presei, dedicată influenței inteligenței artificiale asupra jurnalismului

În 2025, marcarea la nivel mondial a Zilei Libertății Presei se concentrează pe influența profundă a inteligenței artificiale (AI) asupra jurnalismului și mass-mediei, sub sloganul: „Informarea într-o lume nouă și curajoasă. Impactul inteligenței artificiale asupra libertății presei”.
Anul acesta, organizațiile internaționale pun accent felul în care inteligența artificială transformă jurnalismul, oferind instrumente ce îmbunătățesc reportajele de investigație, crearea de conținut și verificarea faptelor, dar și generând un șir de riscuri.
„Ziua de 3 mai servește guvernelor drept prilej de a reaminti despre necesitatea respectării angajamentului lor față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție pentru profesioniștii din domeniul mass-media cu privire la problemele legate de libertatea presei și etica profesională. La fel de important, Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru instituțiile media care sunt ținta restricțiilor sau a abolirii libertății presei. Este, de asemenea, o zi de comemorare a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timp ce încercau să relateze o știre”, susține UNESCO.
Jan Braathu, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, observă că „integritatea informațiilor necesită disponibilitatea și accesibilitatea jurnalismului etic și a informațiilor de interes public. Întrebarea este cum poate fi utilizată inteligența artificială pentru a consolida ecosistemul informațional cu conținut fiabil, astfel încât să sprijine informarea publicului. Prevalența crescândă a AI sporește importanța educației media”.
Sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), pe 7 mai, la Bruxelles se vor desfășura plenare privind informația ca bun public în era AI și ceremonia de decernare a Premiului UNESCO/Guillermo Cano pentru libertatea presei.
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinței Generale a UNESCO din anul 1991. ONU a decis să marcheze această dată pentru a aduce în atenția publică importanța şi necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, dar şi de pe urma adoptării, la 3 mai 1991, a Declarației Windhoek privind pluralismul şi independența mijloacelor de informare în masă. Textul a fost rezultatul întrunirii ziariștilor din Africa, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia. Documentul a fost primul dintr-o serie de astfel de declarații în întreaga lume, care afirmau angajamentul comunității internaționale față de libertatea presei.