RTR Moldova, sancționat cu 17.000 de lei pentru lipsă de imparțialitate și bună credință în reflectarea unui protest al Partidului Șor
Consiliul Audiovizualului (CA) a examinat rezultatele monitorizării postul RTR Moldova, urmare a două sesizări depuse la CA de către Comunitatea Watchdog.md, în care petiționarul informa autoritatea despre încălcarea normelor legale în două buletine de știri, din 7 și 8 septembrie. Departamentul de monitorizare a constatat că în ambele programe radiodifuzorul a încălcat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale.
Astfel, pe 7 septembrie, în buletinul de la ora 19.00, postul a difuzat o știre cu caracter manipulator cu privire la protestele organizate de Partidul Șor și PCRM. În cadrul imaginilor apărute în ştire au fost prezentate pancarte cu acuzaţii la adresa Maiei Sandu şi PAS fără a se solicita reacția celor vizați. Din scrisoarea expediată CA de către conducerea RTR Moldova se vede că postul nici nu a considerat logic să solicite asemenea reacții.
Pe data de 8 septembrie, RTR Moldova a difuzat în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00 (limba rusă) o altă știre, despre îndemnul lui Ilan Șor către cetățeni de a ieși la protest. Direcția de monitorizare a constatat că „autorii buletinului de știri au folosit secvențe din mesajul inițial al liderului Partidului Șor de pe platforma Youtube, cu imagini în care apar un cerșetor, bătrâni nevoiași, case dărâmate, care nu doar ilustrează spusele politicianului, dar amplifică efectul lor emoțional și pot sugera ideea că acestea sunt rezultatul guvernării actuale”.
Membrul CA Ruslan Mihalevschi a propus ca în textul proiectului de decizie să fie scris clar că imaginile în care apar cerșetorul, bătrânii nevoiași și casele dărâmate nu erau prezente în mesajul inițial al Partidului Șor sau al lui Ilan Șor personal, fiind „adăugate sau incluse de acest serviciu media”.
La rândul ei, vicepreședinta CA, Ana Gonța, a atras atenția că în scrisoare administrația RTR Moldova a susținut că nu e logic să ceri de fiecare dată reacția celui vizat. Ea consideră că, în acest caz, „jurnalismul este interpretat de o manieră neclară”. „Din punctul meu de vedere, în cazul subiectului al doilea, aș merge mult mai departe și aș invoca încălcarea constituției R. Moldova. Pentru că, de fapt, asta nu e o știre, ci o incitare, o chemare la răsturnarea ordinii constituționale. Reporterul pur și simplu, anunță ziua, ora, locul și scopul foarte clar al unui protest din partea unui partid politic. Mi se pare foarte gravă această încălcare”, a menționat Ana Gonța.
Ruslan Mihalevschi a subliniat și faptul că în știrile monitorizate, au fost încălcate principiul imparțialității și bunei credințe, întrucât cetățenii au fost informați exclusiv „prin intermediul poziției unui partid, ceea ce nu este deloc corect”. El a propus ca postul să fie amendat cu 17.000 de ei. Un alt membrul al CA, Orest Dabija, a propus o amendă mai dură, de 19.500 de lei, motivând că „este vorba de o abatere repetată și de o știre cu caracter agresiv”. Iar Larisa Turea a pledat pentru amenda de 20.000 de lei, dat fiind că, în opinia ei, „este o dezinformare cu intenție”.
În cele din urmă, cu o majoritate de voturi, membrii CA au aplicat postului RTR Moldova o amendă de 17.000 de lei.
Citiți și: Protestul organizat de Partidul Șor și nuanțările din știrile a 7 posturi TV