Actualitate

RSF: Vladimir Putin își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare prin exterminarea presei independente din Rusia

Pe 7 octombrie, președintele rus împlinește 70 de ani. Cu această ocazie, organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a făcut bilanțul abuzurilor împotriva jurnaliștilor în cei 22 de ani de când Vladimir Puțin conduce Federația Rusă. În timp ce el își sărbătorește jubileul, „presa independentă nu mai are nimic de sărbătorit, fiind literalmente pe cale de dispariție”, remarcă Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit acesteia, când Putin a venit la putere, la începutul anilor 2000, în țară exista un peisaj mediatic pluralist și o lege progresistă privind mass-media. 22 de ani mai târziu, țara a devenit una dintre cele mai periculoase din lume pentru jurnaliști, „care sunt nevoiți să se ascundă sau să fugă pentru a-și face meseria, să se autocenzureze sau să fie arestați pentru că refuză să colaboreze cu puterea”.

Reporteri fără Frontiere aduce în sprijinul acestor declarații cifre și date relevante. Astfel, 37 de jurnaliști au fost uciși din cauza activității profesionale. Una dintre ei este Anna Politkovskaia, astăzi un simbol al luptei pentru presă liberă în Rusia. Jurnalista a fost împușcată mortal în urmă cu 16 ani, la 7 octombrie 2006, în blocul în care locuia. Ziarul de investigație Novaia Gazeta, la care lucra Politkovskaia, a pierdut cinci jurnaliști, uciși în aceeași manieră în ultimii 20 de ani. Redactorul-șef al publicației, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2020, a fost declarat agent străin, iar publicația a fost recent suspendată de autoritățile ruse.  

În contextul războiului din Ucraina, RSF a documentat și a acuzat deja forțele rusești pentru 43 de crime de război pe teritoriul ucrainean. Acestea vizează peste 100 de jurnaliști și 11 turnuri de televiziune de la invazia din 24 februarie 2022. Opt jurnaliști au fost uciși și 17 au fost răniți. Organizația a depus șapte plângeri la Curtea Penală Internațională și la procurorul general ucrainean. 

19 JURNALIȘTI DUPĂ GRATII ȘI 183 DE INSTITUȚII DECLARATE AGENȚI STRĂINI

Pentru a imtimida orice voce critică în Rusia, sute de jurnaliști au fost arestați de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, mai ales în ultimii ani. Cel puțin 19 dintre ei se află în prezent în închisorile rusești, fiind acuzați de fals în presă, posesie de droguri și finanțarea terorismului. Șase au fost arestați în Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și încarcerați acolo sau în Rusia din motive politice, fiind adesea torturați, cum ar fi Vladislav Iesipenko, corespondent al Krym.realii. Considerat unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Rusia, Ivan Safronov, de exemplu, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare la 5 septembrie 2022, pentru că a dezvăluit „secrete de stat” deja publice pe Internet.

În același timp, 183 de instituții media au fost declarate „agenți străini”. Acest statut, care impune o mențiune obligatorie la începutul fiecărui material publicat, are ca scop discreditarea presei și a jurnaliștilor în ochii cititorilor. De asemenea, implică o sarcină administrativă grea. Nerespectarea acestor obligații se pedepsește cu amenzi sau cu închisoare de până la cinci ani.

RSF menționează, de asemenea, că sub presiune legislativă sau economică intensă, unele instituții media au fost forțate să se închidă de-a lungul anilor. Cel puțin cinci site-uri de știri, inclusiv media de investigație Proekt, au fost nevoite să se închidă în lunile premergătoare alegerilor legislative din septembrie 2021. Numai la 30 decembrie 2020, Vladimir Putin a semnat aproximativ 100 de acte legislative, dintre care multe restrâng libertatea presei și libertatea de exprimare pe Internet și contravin Constituției ruse, precum și standardelor internaționale, atenționează ONG-ul de media. 

Pe măsură ce represiunea s-a intensificat în ultimele șapte luni, redacții întregi au părăsit Rusia pentru a-și continua activitatea în exil. Acest exod al creierelor jurnalistice a început înainte de februarie 2022, după cum o demonstrează lansarea Meduza în Letonia în 2014, dar s-a accelerat de atunci. Mass-media independente, precum Novaia Gazeta și Dojdi (TV Rain), operează acum parțial din străinătate.

RSF atrage atenția că, din 2012, când a început monitorizarea presei, Roskomnadzor a blocat  peste 1,2 milioane de site-uri în Rusia. În prezent, 517.000 sunt încă cenzurate, dintre care aproape 7.000 de la începutul războiului din Ucraina.  Printre acestea se numără cel mai popular site de știri din țară, Meduza, care a fost deblocat de RSF, precum și Mediazona, Deutsche Welle, The New Times, Novaia Gazeta. Europa.  „Autoritatea oficială de control al presei, Roskomnadzor, a fost identificată în 2020 de RSF ca fiind un inamic digital al libertății presei”, se subliniază în materialul organizației.

Show More

💬 ...

Back to top button