Actualitate

Rezoluția Forumului Mass-Media 2023 constată progrese în domeniu, dar și stagnarea implementării în practică a mai multor inițiative

Participanții ediției din acest an a Forumului Mass-Media cer autorităților să accelereze eforturile de completare a legislației din domeniu și de ajustare a acesteia la standardele comunitare, asigurând implementarea lor efectivă. Totodată, rezoluția făcută publică vizează sugestii de îmbunătățire a activității mai multor instituții ce dețin atribuții în domeniul mediatic. Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău pe 4-5 decembrie.

Potrivit documentului, se concluzionează că, în premieră, majoritatea recomandărilor rezoluției Forumului Mass-Media de anul trecut au fost îndeplinite sau sunt în proces de îndeplinire. Semnatarii constată, între altele, progrese în îmbunătățirea legislației mass-media, precum și faptul că acțiunile de igienizare a spațiului mediatic național de narațiuni subversive au fost mai hotărâte ca în anii precedenți, „dar ele au avut un randament redus și, uneori, au dezorientat opinia publică”.

În opinia participanților la forum, situația economică a mass-mediei degradează, iar presa tipărită riscă să dispară din cauza costurilor  ridicate la hârtia de ziar și a majorării fără precedent a tarifelor de distribuție; Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova nu a adoptat nici în anul 2023 o poziție proactivă în comunicarea cu publicul și nu și-a făcut auzită opinia; activitatea jurnalistică nu este suficient de protejată de atacuri, amenințări fizice, intimidare, hărțuire în spațiul online.

Semnatarii rezoluției cer implementarea eficientă a legislației din domeniul media; punerea în aplicare a unui mecanism eficient și durabil de susținere a presei independente tipărite; implementarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei, aprobat de Parlament pe 7 iulie 2023. De asemenea, Consiliului Audiovizualului i se sugerează să-și extindă aria de preocupări și către alte segmente problematice ale domeniului, cum ar fi platformele de partajare a conținuturilor video, cota obligatorie etapizată de conținuturi achiziționate de la producătorii independenți sau sprijinirea acțiunilor de educație mediatică.

Documentul conține și mai multe îndemnuri la adresa redacțiilor și jurnaliștilor, care sunt încurajați să-și onoreze obligația deontologică de informare corectă a publicului, să preia practici potrivite de fortificare a capacităților profesionale și a sustenabilității economice, precum și să respingă orice încercare a oricărui grup de interese de a-i implica în activități străine de misiunea socială a mass-mediei.

Show More

💬 ...

Back to top button