Recomandările BBC privind reflectarea corectă a sondajelor de opinie în timpul campaniei electorale

În dinamica procesului electoral, sondajele de opinie reprezintă un reper semnificativ pentru jurnaliști. Acestea oferă doar o imagine de moment și nu pot fi tratate drept prognoze sigure ale rezultatului electoral, atrage atenția un ghid elaborat de BBC Media Action privind modul în care urmează a fi reflectate scrutinele în mass-media, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din 28 septembrie.
„Sondajele de opinie sunt doar un instantaneu al unui anumit moment. Oamenii se răzgândesc tot timpul, așa că este esențial să folosiți un limbaj atent atunci când reflectați sondaje de opinie. Un sondaj de opinie poate sugera că un anumit concurent electoral probabil se descurcă bine, dar nu prezice sau arată că se va descurca bine”, explică autorii ghidului.
Atenția trebuie concentrată și asupra marjei de eroare. Ghidul indică faptul că, în cazurile în care diferența dintre candidați este mai mică decât dublul marjei de eroare, sondajul ar putea indica o situație de egalitate între părți, chiar dacă la prima vedere ar părea că unul dintre candidați are un ușor avantaj.
Reflectarea corectă a unui sondaj implică și transparență în privința metodologiei. De aceea, jurnaliștii sunt îndemnați să includă în materialele lor dimensiunea eșantionului, data eșantionării și marja de eroare. De asemenea, ghidul avertizează asupra sondajelor izolate, care pot induce în eroare. În locul unei interpretări punctuale, este preferabil ca rezultatele să fie analizate în context, prin compararea lor cu alte sondaje realizate în zilele sau săptămânile precedente ori de către alte organizații.
Totodată, se recomandă ca jurnaliștii să nu se bazeze exclusiv pe interpretarea oferită de organizația sau publicația care a comandat sondajul. Este important să se evalueze dacă evenimentele care au avut loc în timpul sau după colectarea datelor ar fi putut influența răspunsurile și, dacă este cazul, acestea trebuie menționate în conținutul jurnalistic.
Nu în ultimul rând, ghidul reamintește prevederile legale în vigoare: „Cu două zile înainte de ziua alegerilor, instituțiile mass-media au interdicția de a difuza, inclusiv în reluare, subiecte despre rezultatele sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor.”
Jurnaliștii sunt încurajați să consulte Regulamentul Comisiei Electorale Centrale privind reflectarea alegerilor pentru mai multe detalii în acest sens.