Actualitate

Peste 90 de organizații din Europa critică noul proiect de lege al partidului de guvernământ din Ungaria privind finanțarea externă

Mai multe organizații și instituții media din Europa și-au exprimat îngrijorarea față de noul proiect de lege introdus de partidul de guvernământ ungar Fidesz, care vizează finanțarea externă a organizațiilor active în spațiul public. Potrivit unei declarații comune semnate de 92 de instituții, între care mai multe redacții din România, legea riscă să suprime presa liberă și dezbaterile în spirit democratic.

Proiectul de lege, denumit oficial „legea transparenței”, a fost introdus la data de 13 mai și urmărește să reglementeze sursele de finanțare ale organizațiilor care primesc fonduri din străinătate. Conform criticilor, textul este redactat într-un mod extrem de vag, astfel încât ar putea fi aplicat oricărei entități implicate în viața publică – de la instituții media independente până la organizații pentru drepturile omului.

Supravegherea implementării acestei legi ar reveni Oficiului pentru Protejarea Suveranității, o entitate recent înființată, „condusă de o personalitate care a încurajat recent publicul să nu susțină mass-media independentă”, potrivit declarației. Organizațiile considerate „problematice” ar putea fi incluse pe o listă de supraveghere, cu confirmare prin decret guvernamental.

Consecințele pentru entitățile vizate sunt semnificative, avertizează organizațiile semnatare: „conturile bancare pot fi blocate, liderii acestor organizații ar putea fi obligați să-și declare public averea, iar instituțiile respective ar putea fi sancționate cu amenzi considerabile”. Criticii proiectului susțin că această măsură echivalează cu o criminalizare a finanțării externe, chiar și în cazul granturilor transparente oferite de Uniunea Europeană.

„Supraviețuirea presei libere nu este o problemă locală, mai ales într-o regiune în care tot mai mulți lideri populiști împrumută tehnici de la Viktor Orban. Este în interesul nostru european comun să exprimăm cât mai tare posibil că libertatea de informare, mass-media critică, liberă, bazată pe fapte și vocile critice din spațiul public sunt esențiale. Solicităm guvernelor și instituțiilor UE să facă tot posibilul pentru a împiedica adoptarea acestei legi, care este în flagrantă contradicție cu Tratatul UE și Carta Drepturilor Fundamentale”, conchid autorii declarației. 

Show More

💬 ...

Back to top button