ONG-urile de media solicită acțiuni urgente privind protejarea jurnaliștilor: cel puțin 5 reporteri au fost intimidați, agresați sau hărțuiți în ultimele 2 săptămâni
Mihaela Ciobanu

În contextul escaladării cazurilor de intimidare, agresiune și hărțuire a jurnaliștilor din Republica Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), alături de alte opt organizații media, face apel către autorități să fortifice, în regim prioritar, garanțiile legale privind siguranța și protecția angajaților mass-media. Cel mai recent incident a fost înregistrat joi, pe 3 iulie.
În amiaza zilei de 3 iulie, jurnalistul TV8 Andrei Captarenco a fost lovit cu un steag în cap de către un protestatar venit să o susțină pe bașcana Evghenia Guțul, la o nouă ședință de judecată, când urma să-și afle sentința în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a fostului partid Șor.
CJI atrage atenția că, doar pe parcursul ultimilor două săptămâni, cel puțin cinci reporteri au fost intimidați, agresați și/sau hărțuiți. La mitingul PSRM din 23 iunie, reporterii proiectului media Fără Filtre, Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchi, au devenit ținta intimidărilor și agresiunilor fizice din partea unor participanți la manifestație. Și Nadejda Roșcovanu, fotoreporteră Jurnal.md, a fost agresată pe 27 iunie, în incinta Primăriei Capitalei, de către consiliera municipală Ludmila Polodiuc, vicepreședinta fracțiunii MAN. La 1 iulie, în timpul unei ședințe de judecată pe dosarul penal al bașcanei Găgăuziei, jurnalista Măriuța Nistor de la Ziarul de Gardă a fost intimidată și amenințată de către Alexei Lungu, președintele partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor.
Organizația neguvernamentală, alături de alte ONG-uri cosemnatare, solicită într-un apel public tragerea la răspundere a agresorilor și reamintesc despre necesitatea revizuirii cadrului legal privind protecția jurnaliștilor, inclusiv prin îmbunătățirea reglementărilor ce instituie răspunderea juridică penală în cazul atacurilor și intimidărilor la adresa presei. ONG-urile de media mai cer: crearea unui mecanism de monitorizare, alertă și intervenție rapidă; instruirea autorităților competente, în special Poliția și Procuratura, privind specificul investigațiilor în cazurile de violență sau intimidare împotriva presei, precum și alocarea resurselor necesare pentru aplicarea eficientă a legii; asigurarea securității jurnaliștilor de către Inspectoratul General al Poliției în timpul protestelor și evenimentelor publice.
Media Azi a scris anterior despre faptul că Ministerul Culturii intenționează să aprobe un plan de acțiuni pentru consolidarea securității jurnaliștilor în a doua jumătate a anului 2025. Acesta ar urma să includă măsuri de monitorizare, revizuire legislativă, instruire și campanii publice. Inițiativa a prins contur în contextul apelurilor lansate de ONG-urile de media, care denunță creșterea atacurilor asupra presei și ineficiența actualelor garanții legale. O primă discuție parlamentară pe acest subiect a avut loc în aprilie.