Actualitate

NTV Moldova, sancționat cu 10.000 de lei pentru o emisiune din ianuarie despre politicienii din Ucraina

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 10.000 de lei postul de televiziune NTV Moldova pentru încălcarea legislației în cadrul emisiunii retransmise „Новые русские сенсации: «Я вам не Петя!»” (din rusă, Noi senzații rusești: Eu nu vi-s Petrică), difuzată pe 23 ianuarie.  

CA a monitorizat emisiunea la solicitarea lui Eugeniu Rîbca. În ediție se relatează despre revenirea în Ucraina a ex-președintelui țării, Petro Poroșenko, și conflictul acestuia cu actualul președinte, Vladimir Zelenski, care este criticat în mai multe rânduri. Potrivit CA, în cadrul emisiunii este promovată ideea că Vladimir Zelenski „a pornit o teroare economică, politică și informațională, acționând ca un dictator pentru propriul popor”. „Prin urmare, se atestă că atât mesajul lansat de programul audiovizual în cauză, cât și modalitatea de prezentare a jurnalistului poartă un caracter agresiv și insultător, pe alocuri obscen, care are drept scop amplificarea sentimentului de ură, haos și instabilitate politică în statul ucrainean”, se arată în raportul de monitorizare al CA.

Specialiștii autorității au constatat că „în scopul amplificării mesajului negativ și denaturării sensul realității, în comentariile sale, realizatorii emisiunii utilizează peiorative negative, materiale video și imagini selectate și combinate prin intermediul tertipurilor de montaj, astfel încât să prezinte în lumină negativă cei doi protagoniști și în special, liderul Ucrainean, Vladimir Zelenski” , iar potrivit descrierii de pe site-ul NTV, acest program nu este unul cu elemente satirice, ci cu elemente de investigație, or NTV Moldova este responsabil pentru ceea ce difuzează pe post.

Reprezentanții televiziunii au comunicat Consiliului că „libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât și forma informației exprimate, inclusiv a informației care ofensează, șochează sau deranjează. Administrația canalului susține că programul reprezintă o emisiune de autor și a fost difuzată în baza contractului încheiat cu o companie ungară. „Emisiunea de autor prezintă opinia autorului și nu a postului NTV Moldova. În acest caz, postul de televiziune plasează conținutul și nu-l redactează. Redactarea unei emisiuni de autor echivalează cu cenzura și încălcarea dreptului de autor, ceea ce este un lucru inadmisibil în mijloacele de informare în masă democratice”, se arată în conținutul scrisorii de la NTV Moldova. Administrația canalului a menționat că jurnaliștii au dreptul să critice guvernele, inclusiv din alte țări, iar programul conține și elemente satirice.

Eugeniu Rîbca a precizat că a discursul potențial de ură este greu de demonstrat în acest caz, care prevede o amendă mai mare. Astfel, CA a amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea repetată a regulilor privind asigurarea informării corecte.

Show More

💬 ...

Back to top button