Actualitate

Nicolae Pojoga, un pionier al fotojurnalismului din Republica Moldova, s-a stins din viață

Nicolae Pojoga, fotograf, jurnalist și pedagog din Republica Moldova, a încetat din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, 19 ianuarie, la vârsta de 74 de ani. 

Decesul fotojurnalistului a fost anunțat de editura Cartier. „Datorită lui, avem imagini ale istoriei noastre așa cum s-a desfășurat ea în timp real: din renașterea națională, de la revoluția română, de la podul de flori, din războiul de pe Nistru. Tot datorită lui, precum și studentului său, Victor Gălușcă, a fost recuperată arhiva de fotografii a lui Zaharia Cușnir”, potrivit postării de pe pagina oficială de Facebook.

Este „un nume de referință în fotografia și fotojurnalismul din Republica Moldova”, subliniază Ministerul Culturii, „profesor dedicat și artist desăvârșit, el a contribuit semnificativ la formarea unor noi generații de fotografi, predând la mai multe universități cursuri multimedia, ce îmbinau tehnica fotografică cu o profundă înțelegere a artei vizuale”.

Nicolae Pojoga s-a născut la 17 aprilie 1950, în comuna Ciuciuleni, raionul Nisporeni. A fost cunoscut pentru documentarea fotografică a unor momente importante din istoria recentă, precum renașterea națională din Republica Moldova, Revoluția din 1989 din România, războiul de la Nistru din 1992, dar și alte conflicte regionale, inclusiv războiul din Nagorno-Karabah și cutremurul din Stepanakert.

A colaborat cu agenții de presă internaționale, printre care EPA, Reuters, AP și BBC. A fost membru al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Artiștilor Fotografi din Republica Moldova. În calitate de pedagog, a predat la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Școala de Jurnalism din Moldova.

În 2020 a fost distins cu premiul de excelență în cadrul Galei „Jurnaliștii Anului”, iar în anul 2021 a fost decorat cu Ordinul Republicii pentru realizările sale profesionale, spirit civic și implicarea în viața societății.

Show More

💬 ...

Back to top button