Jurnaliști și experți media din 8 țări au abordat la Chișinău provocările din prezent ale presei: „Astăzi, nimic nu e mai important decât adevărul și libertatea”
Libertatea, corectitudinea și profesionalismul rămân principii-cheie de care trebuie să se conducă jurnaliștii în perioade de criză, de rând cu apărarea independenței redacțiilor față de dictatura politică și cea economică. Este una dintre concluziile participanților unei conferinței internaționale de schimb de experiență în domeniul mass-media, organizată la Chișinău de FOJO Media Institute la sfârșitul săptămânii trecute.
În cadrul conferinței, jurnaliști, experți media și reprezentanți ai societății civile din opt țări participante au povestit despre problemele cu care se confruntă și soluțiile la ele. La fel, au fost dezbătute un spectru larg de subiecte, atât de ordin economic, cât și cu privire la dezinformare, propagandă și modul în care mass-media răspunde la aceste provocări în condițiile de stres, dictate de războiul din Ucraina.
Șefa secției regionale pentru Europa a FOJO Media Institute, Veronica Menjun, a atras atenția participanților la conferință asupra faptului că războiul îi face pe jurnaliști să activeze în condiții extreme. Amenințările și arestările au devenit lucruri obișnuite și au căpătat forme grave, cum ar fi răpirile de jurnaliști în teritoriile ocupate din Ucraina. În Rusia și Belarus au loc procese penale împotriva jurnaliștilor, cu amenzi dure și pedepse cu închisoarea. Instituțiile media sunt blocate sau închise în cele două țări. „Arsenalul de metode represive împotriva jurnaliștilor este foarte mare. Propaganda a devenit principala sursă de alimentare a războiului, iar vocea ei este mult mai auzită decât cea a jurnalismului independent. Mulți colegi din Belarus au preferat să vorbească la această conferință sub acoperirea anonimatului”, a declarat Veronica Menjun.
„Astăzi, nimic nu e mai important decât adevărul și libertatea”, le-a reamintit jurnaliștilor Adam Michnik, redactorul-șef al publicației Gazeta Wyborzcha din Polonia. Cu o intervenție prin Skype, el i-a îndemnat, de asemenea, să-și apere independența, pe de o parte, față de sistemul politic, iar pe de altă parte, față de dictatura businessului. „Nu trebuie să uităm că atunci când businessul vrea să decidă ce anume trebuie să publice ziarul nostru, granițele independenței devin șubrede”, a atenționat Adam Michnik. „Să nu mințim și să nu furăm” a conchis el.
Pe de altă parte, jurnalistul Vasile Botnaru s-a referit la corectitudinea și profesionalismul reprezentanților breslei, calități ce ar trebui să-i ajute să relateze fără să ia partea cuiva. „În aceste timpuri tulburi, când trebuie să-ți câștigi existența, să respecți deontologia, anume aici e indicatorul dacă ești sau nu un adevărat profesionist. (…) Se pare că, în aceste timpuri, să vorbești despre deontologie este cel puțin neadecvat, când trebuie să lupți cu Soloviov, cu Kiseliov… Cu toate acestea, axa deontologică ajută foarte mult”, a spus Vasile Botnaru.
Conferința internațională cu genericul „Practicienii pentru practicieni: managementul, audiența și conținutul în timp de criză” s-a desfășurat la Chișinău pe 14 și 15 octombrie. Evenimentul a fost organizat de FOJO Media Institute din Suedia, partenerul său în Republica Moldova Asociația Presei Independente (API), precum și de partenerii FOJO din Ucraina, Letonia, Georgia, Polonia, Belarus, Rusia, Armenia.