Actualitate

Jurnal TV pierde în prima instanță un proces împotriva CA. Cazul vizează un interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitrii Gordon

Judecătoria Chișinău a respins recent plângerea postului de televiziune Jurnal TV împotriva unei sancțiuni impuse de Consiliul Audiovizualului (CA) în luna mai 2022. Furnizorul de servicii media a contestat avertizarea publică aplicată drept pedeapsă pentru că moderatorul unei emisiuni nu a preîntâmpinat sau contracarat utilizarea unor „expresii și fraze cu tentă discriminatorie” în cadrul interviului cu jurnalistul ucrainean Dmitrii Gordon. 

Decizia atacată de Jurnal TV a fost emisă în cadrul ședinței CA din 6 mai 2022. Autoritatea a examinat atunci rezultatele controlului efectuat la solicitarea unui cetățean. Petiționarul și-a exprimat nemulțumirea față de declarațiile lui Dmitrii Gordon, protagonist al unui interviu difuzat la 11 martie 2022, între care afirmația că „armata ucraineană și poporul ucrainean rețin cu succes armata fascistului Putin, (…) Putin a fost sigur că va cuceri Ucraina în trei zile și a eșuat” sau că „președintele Rusiei a avut intenția să creeze un stat nou cu câteva regiuni din Ucraina, iar acum scopul lui este recrearea Uniunii Sovietice”. Serghei Rusu a mai subliniat și utilizarea în discursul jurnalistului Dmitrii Gordon a mai multor expresii jignitoare („schizofrenic”, „nebun”, „trădător”, „scursură”, „colaboratori naziști” și „fascist”) la adresa lui Alexandr Lucașenco, Vladimir Putin și a „altor oameni apropiați acestuia”.

După ce a analizat interviul, CA a atestat că pe parcursul acestuia moderatorul Dumitru Mișin nu a intervenit pentru „a tempera sau a evita” momentele în care Dmitrii Gordon a utilizat expresii „cu tentă injurioasă și discriminatorie”(bunăoară: „Ei bine, primul lucru pe care l-aș spune este să nu ascultați rușii. Sunt mincinoși profesioniști, care mint de mulți ani, de multe decenii, cu fețe inocente, în timp ce tocmai Rusia fascistă a declanșat agresiunea împotriva unei Ucraine suverane și independente.” (..) „Înțelegeți, moartea Rusiei este astăzi benefică pentru toată lumea. Nu văd nicio țară mare în lume, de la Statele Unite până la China, care să aibă nevoie de o Rusie puternică. Cine are nevoie de Rusia?”). 

Cu votul pro din partea a cinci membri CA, Jurnal TV a fost sancționat cu avertizare publică pentru nerespectarea cerinței de a evita orice formă de discriminare în cadrul programelor difuzate, obligație dictată de art. 13 alin. (6) lit. b) al Codului serviciilor media audiovizuale.

În cadrul ședinței autorității, vicepreședinta CA, Ana Gonța, a declarat că este vorba despre un context specific, însă acesta nu exonerează jurnalistul din Republica Moldova, care nu este o țară beligerantă, să-ți îndeplinească misiunea de informare corectă și să nu admită în emisiuni, interviuri, reportaje sau orice alt produs jurnalistic exagerări, fraze sau abuzuri informaționale, care pot provoca panică sau unele sentimente nedorite în societatea moldovenească. 

„E vorba despre discriminare pe criterii naționale și este foarte dificil de trasat o linie, pentru că și în Ucraina există foarte mulți etnici ruși care sunt parte a statului ucrainean. Nici într-un caz comentariile jurnalistului ucrainean nu se referau la rușii din Ucraina, se refereau la cetățenii Federației Ruse, care au votat timp de peste două decenii această conducere politică, și vina lor, ca cetățeni care și-au ales această conducere care acum a inițiat războiul. În unele cazuri, nu prea înțeleg ce ar fi putut să facă jurnalistul nostru. Unele afirmații ale lui Gordon nu se referă la toți cetățenii Federației Ruse, cred că se referă mai mult la armată, la politicieni”, a fost opinia colegului său, Orest Dabija, care a votat împotrivă.  

„Este un interviu cu reprezentantul unei țări în care starea emoțională nu este una dintre cele mai bune. Рашисты, фашисты – auzim zilnic, citim zilnic aceste cuvinte. Respectiv, nu mă miră faptul că reprezentantul unei țări beligerante utilizează aceste cuvinte. Atunci când vorbim de discriminare și nediscriminare, trebuie să examinăm declarațiile în contextul situației în care ne aflăm. (…) Trebuie să ne așteptăm și la emotivitate, dar și la exagerări în asemenea cazuri”, a comentat Eugeniu Rîbca, care la fel s-a expus contra sancționării. 

„Într-adevăr, este un subiect foarte complex și complicat, sensibilitățile există și pentru ziariști. Nu există neapărat o școală care să arate cum să reflectezi un război, dar un moderator, de regulă, se documentează. Cine-l urmărește pe dl Gordon și interviurile sale, îi cunoaște și temperamentul, și verva cu care-și argumentează pozițiile. La întrebarea ce putea să facă, mai ales că a fost și înregistrare, o să vă dau drept exemplu ce a făcut Dojdi TV când l-a intervievat pe dl Gordon, înainte ca să fie închis [canalul, n.a.], în primele zile de război. Când dl Gordon a început să înjure în emisie, moderatoarea a intervenit și a spus: «dle Gordon, nu vă supărați, nu e permis limbajul licențios». În acel moment, regia imediat a reacționat și a închis sunetul dlui Gordon, după care conversația a fost reluată. Dacă aici nu se putea interveni sau nu a simțit moderatorul că e cazul să intervină în timpul interviului, atunci în momentul prelucrării și a montării puteau fi omise aceste propoziții”, a fost de părere Liliana Vițu, președinta autorității. 

Contestația Jurnal TV împotriva sancțiunii impuse de CA a fost respinsă de magistrata Viorica Dodon de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la 9 aprilie. Hotărârea instanței poate fi atacată de Reforma Art, compania fondatoare a Jurnal TV, la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțării.

Show More

💬 ...

Back to top button