Dosare penale în Rusia și Ucraina pe numele mai multor jurnaliști
Atât în Rusia, cât și în Ucraina, organele de drept continuă să inițieze dosare penale împotriva jurnaliștilor. Astfel, Comitetul de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pe numele cunoscutului jurnalist rus Alexandr Nevzorov, precum și împotriva jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon. Iar Oficiul Procurorului General din Ucraina a pornit dosare penale pe numele directorului general al MIA Rossiia Segodnia, Dmitrii Kiseliov, și realizatoarei TV de la Rossiia 1, Olga Skabeeva.
Nevzorov ar fi răspândit falsuri despre bombardarea maternității din Mariopol, iar Gordon – despre acțiunile armatei ruse
Potrivit anchetatorilor, pe 9 martie, jurnalistul rus Alexandr Nevzorov a publicat pe Instagram și pe YouTube „informații false cu bună știință despre bombardarea deliberată” a maternității din Mariupol de către armata rusă. Într-un comunicat al Comitetului de anchetă, din 22 martie, se spune: „Publicațiile au fost însoțite de fotografii neveridice cu civili afectați de bombardamente. Sursa de răspândire a acestor fotografii a fost presa ucraineană. Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat oficial că informațiile sunt false”.
Din comunicat rezultă că anchetatorii vor să stabilească locul aflării lui Nevzorov „pentru a desfășura cu acesta acțiuni investigative și procedurale”. BBC scrie că nu se cunoaște locul aflării lui Nevzorov, dar că, pe 18 martie, acesta s-a aflat într-o deplasare în Israel.
Cu referire la dosarul penal, jurnalistul s-a adresat pe pagina sa de Twitter către Alexandr Bastrîkin, șeful Comitetului de anchetă, menționând că articolul din Codul penal cu privire la „știrile false militare”, în opinia sa, contravine Constituției, și că există imagini și materiale video care dovedesc că maternitatea din Mariopol a fost distrusă. „Toată presa mondială a fost unanimă în privința evaluării acestei tragedii”, a scris Nevzorov.
Pe site-ul Comitetului de anchetă se spune că a fost inițiat dosar penal și împotriva jurnalistului ucrainean, Dmitrii Gordon pentru „apeluri publice de a dezlănțui un război agresiv; acțiuni care vizează incitarea la ură sau dușmănie pe motive de naționalitate; diseminarea publică a informațiilor false în mod deliberat despre acțiunile armatei ruse sub pretextul unor reportaje fiabile.”
Presa a scris și despre reacția lui Dmitri Gordon la acuzațiile care i se aduc: „Asta demonstrează că îmi fac munca cinstit. Armata Rusiei omoară oameni… Nu a mai rămas aproape nimic din unele orașe. Armata ucraineană își dă viața pentru libertatea noastră”, a spus Gordon.
Skabeeva și Kiseliov, în vizorul organelor de drept ale Ucrainei
Oficiul Procurorului General al Ucrainei a anunțat despre acuzațiile înaintate prezentatorilor TV din Rusia Olga Skabeeva și Dmitri Kiselev. Aceștia sunt acuzați de îndemnuri la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei. Pe acest articol ei riscă detenție pe viață. „De dragul justificării crimelor de război și crimelor împotriva umanității în ochii cetățenilor Federației Ruse, conducerea țării agresoare a implicat un șir de instituții mass-media, persoane publice și personalități celebre. Potrivit anchetei, propagandiștii – jurnalişti Dmitri Kiseliov și Olga Skabeeva au justificat în mod repetat acțiunile conducerii militaro-politice ale statului agresor și au cerut confiscarea de către forțele armate ale Federației Ruse a teritoriilor suverane Ucrainei”, se arată în comunicatul oficial al Procurorului General al Ucrainei.
Ria.ru a scris cu referire la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) că Dmitrii Kiseliov și jurnalista Olga Skabeeva vor fi dați în urmărire internațională de către organele ucrainene.
Mai devreme, într-o conversație cu RIA Novosti, Kiseliov a calificat drept „ridicole” acuzațiile părții ucrainene, conform cărora ar amenința securitatea națională a Ucrainei. El și-a exprimat regretul că „statul ucrainean a ajuns la un asemenea grad de vulnerabilitate, încât se simte amenințat de un jurnalist”.
Anterior, un tribunal ucrainean a decis arestarea Margaritei Simonian, redactoare-șefă a canalului RT și al agenției Rossia Segodnia. Motivul inițierii cazului au fost declarațiile despre Donbass, precum și „finanțarea schimbării violente a ordinii constituționale” a Ucrainei.