Cum ne protejăm de violența online? Sfaturi pentru redacții
Violența online reprezintă o amenințare constantă la adresa jurnaliștilor și are consecințe grave asupra libertății presei, încurajând deopotrivă autocenzura. Pentru a combate fenomenul, Fundația Internațională pentru Femeile din Media (IWMF) a elaborat „Ghidul pentru protejarea redacțiilor și a jurnaliștilor împotriva violenței online”.
Având în vedere că jurnaliștii se confruntă cu hărțuire și atacuri online din ce în ce mai numeroase, Ghidul recomandă, între altele, utilizarea așa-numitei liste de verificare a datelor personalului (Checklist for protecting staff data),care îi va ajuta pe jurnaliști să-și gestioneze mai bine datele online și să evite situațiile când acestea ar putea fi folosite de răuvoitori împotriva lor. Lista include următorii patru pași:
1. Căutați-vă online, folosind toate motoarele de căutare
Utilizați modul Incognito sau o funcție de fereastră privată pentru a efectua căutarea. Examinați imagini și videoclipuri, precum și știri. Examinați-vă rețelele socialere și uitați-vă prin fotografii, comentarii și postări vechi. Notați toate datele pe care doriți să le eliminați.
2. Eliminați datele de pe Internet
Îndepărtați sau faceți privat conținutul de pe conturile dvs. de social media. Eliminați conținutul personal de pe site-urile pe care le dețineți, cum ar fi un site web personal. Cereți familiei, prietenilor, colegilor să își elimine conținutul cu informațiile dvs. de pe site-uri sau conturi de social media. Verificați serviciile de arhivare pe Internet, cum ar fi Wayback Machine, și cereți-le să elimine conținutul. Cereți ca Google Search să elimine datele nedorite din motorul său de căutare. Contactați proprietarii de site-uri web sau de baze de date publice pentru a vedea dacă vor/pot să elimine datele despre dumneavoastră.
3. Asigurați-vă conturile
Activați autentificarea cu doi factori pentru toate conturile dvs. Folosiți un manager de parole și creați parole lungi de peste 16 caractere. Aflați mai multe despre securizarea conturilor dvs aici.
4. Alte informații
Configurați Google Alerts pentru numele, adresa și data nașterii dvs. Creați memento-uri în calendar pentru a vă revizui periodic profilul online.
Ghidul recomandă redacțiilor și alte modalități de a se proteja, cum ar fi efectuarea unui sondaj cu scopul de a colecta date despre violența online la care sunt expuși colaboratorii săi. Rezultatele vor fi folosite pentru a modela politica redacțională privind hărțuirea online. O altă măsură ce ar trebui să fie luată constă în evaluarea riscurilor ce vizează siguranța digitală în redacție. După finalizarea evaluării riscurilor, jurnaliștii vor ști ce trebuie să facă pentru a-și securiza datele online și a-și proteja conturile, precum și cine din redacție ar trebui să fie notificat în urma unui abuz. La fel, Ghidul recomandă redacțiilor să elaboreze politici de raportare a cazurilor de abuz online care ar putea aduce prejudicii grave unui jurnalist sau unui organ de presă, inclusiv doxxing, campanii de defăimare și amenințări cu violența fizică, ce pot justifica o acțiune în justiție.
Ghidul integral poate fi găsit AICI.