Consiliul de Presă, despre moderarea dezbaterii prezidențiale de către Gheorghe Gonța: „Promovare a practicilor neconforme cu jurnalismul profesionist”
Consiliul de Presă din Republica Moldova critică numirea lui Gheorghe Gonța ca moderator al dezbaterii prezidențiale pentru turul doi dintre candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, fapt despre care s-a aflat la 22 octombrie. Potrivit unei declarații publice, reprezentanții structurii naționale de autoreglementare în jurnalism consideră această alegere drept „o lipsă de respect față de public” și „o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate”.
În declarație, Consiliul de Presă a subliniat că activitatea lui Gonța a fost deja afectată de acuzații grave legate de comportamentul său profesional, menționând că moderatorul „a recunoscut în repetate rânduri” că a acceptat „bani în plic” de la politicieni pentru serviciile sale. Această practică este în directă contradicție cu Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede explicit că „jurnalistul nu acceptă bani, cadouri sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic”.
De asemenea, Consiliul a denunțat faptul că Gheorghe Gonța a recunoscut că are un contract cu un politician care a candidat în actuala cursă prezidențială, pentru realizarea unor emisiuni de tip talk-show prin care politicianul își promovează viziunile politice. Această colaborare, potrivit Consiliului, contravine flagrant principiilor fundamentale ale Codului deontologic, care condamnă implicarea jurnaliștilor în activități de partizanat politic sau mercenariat ideologico-financiar.
„Publicul din Republica Moldova merită să aibă parte de o dezbatere veritabilă, pe o platformă cu adevărat neutră, în care moderatorii să inspire credibilitate și echidistanță”, se arată în declarația Consiliului de Presă. De asemenea, se solicită ambilor candidați să respecte publicul și să aleagă o televiziune neutră, cum ar fi Moldova 1, unde dezbaterea ar putea fi moderată de jurnaliști cu integritate profesională.
Consiliul de Presă reiterează importanța menținerii unor standarde înalte în jurnalism, mai ales în contextul unor evenimente electorale cruciale, și condamnă orice acțiune care ar putea compromite credibilitatea presei și a instituțiilor democratice din țară.
Declarația a fost semnată de Consiliul de Experți și Experte, de organizațiile fondatoare, între care și Centrul pentru Jurnalism Independent, dar și de unii jurnaliști.