CJI cere excluderea mass-media din categoria subiecților ce pot fi sancționați pentru calomnie
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a expediat comisiei parlamentare pentru mass-media o scrisoare în care semnalează despre necesitatea de a exclude presa din categoria subiecților ce pot fi trași la răspundere pentru calomnie. Potrivit CJI, scrisoarea a fost expediată în contextul „înrădăcinării” practicilor de utilizare a prevederilor din Codul contravențional cu privire la calomnie „drept mijloc de intimidare a jurnaliștilor”.
„În scrisoarea adresată Comisiei parlamentare de profil subliniem pericolul sporit al acestor precedente, precum și efectele grave asupra libertății presei în Republica Moldova. Astfel, CJI a solicitat membrilor Comisiei parlamentare responsabile pentru domeniul mass-media să întreprindă demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul articolului 70 al Codului contravențional”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.
Potrivit reprezentanților CJI, în cazul în care presa va fi exclusă din categoria subiecților care pot fi sancționați în baza prevederilor din Codul contravențional cu privire la calomnie, jurnaliștii nu vor obține o imunitate totală pentru că rămâne o cale alternativă de atacare a presei în instanță – prin intermediul Legii privind libertatea de exprimare.
CJI precizează că necesitatea modificării cadrului legal în vederea stopării practicilor ce subminează libertatea presei vine în contextul „înrădăcinării practicilor de utilizare a prevederilor articolului 70 al Codului contravențional (Calomnia) drept mijloc de intimidare a jurnaliștilor, fapt semnalat de organizațiile neguvernamentale de media de cel puțin trei ori în ultimii doi ani”.
Cel mai recent caz vizează o hotărâre judecătorească din 26 iulie 2022, potrivit căreia proprietarul postului de televiziune Jurnal TV, Val Butnaru, a fost amendat cu 4.500 de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în instituții audiovizuale pentru jumătate de an, după ce a fost recunoscut vinovat de calomnie.
Un alt caz a fost înregistrat în mai 2020. Natalia Cebotari, jurnalistă la ziarul „Znamea” din Ceadîr-Lunga a fost amendată de Poliție pentru informații pe care le-a publicat pe rețelele sociale și pe care le-a obținut de la surse.
Problema a fost abordată și în cadrul unei ediții a emisiunii Media Azi, la care au participat un reprezentant al Poliției și jurista CJI.
Scrisoarea CJI este însoțită de o notă explicativă care abordează problema din perspectivă juridică și relevă principalele raționamente ce stau la baza solicitării organizației.