Actualitate

Cererea lui Ilan Șor împotriva RISE Moldova, înaintată pentru pretinsă defăimare, a fost respinsă de prima instanță 

Judecătoria Chișinău a respins, pe 20 octombrie, cererea lui Ilan Șor, prin care acesta acuza RISE Moldova de defăimare. Politicianul se arăta nemulțumit de o investigație a jurnaliștilor care dezvăluiau implicarea sa într-o rețea de droguri.  

„Cererea de chemare în judecată înaintată de Șor Ilan către Asociația Obștească Asociația de Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova (Rise Moldova) cu privire la constatarea ca defăimătoare a informațiilor publicate, cu obligarea dezmințirii informației, se respinge ca neîntemeiată”, se arată în dispozitivul hotărârii emise de magistratul Dan Sîrbu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Decizia primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile.

Cazul vizează investigația „Uniunea sovietică a cocainei – CASTA”, publicată în iulie 2021, care dezvăluia implicarea lui Ilan Șor într-o rețea de trafic de cocaină din Columbia. Materialul a fost scris în baza mai multor documente, între care și o notă oficială atribuită la secretul de stat. Ofițerii care studiau rețeaua cocainei în 2010 afirmau că „un membru al acestei grupări s-a ivit cetățeanul Șor Ilan Miron (…)”. 

În investigație, RISE citează și Departamentul de Servicii Operative (DSO) al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, potrivit căruia, „Ilan Șor era suspectat de a fi implicat în infrastructura economică a organizației, prin intermediul unui carusel de societăți pe care le gestiona”. „La moment, formaţiunea criminală din care face parte figurantul (Șor – n.r.) depune toate eforturile pentru a stabili noi metode mai conspirate de transportare a drogurilor pe alte căi, cu implicarea altor coparticipanţi (…)”, scria RISE cu referire la „fișa operativă a suspectului Șor, întocmită în 2010 de ofițerul Timur Cîșlari”. 

Cu o lună înainte ca investigația să fie publicată, jurnaliștii de la RISE au postat pe rețelele sociale un teaser în care anunțau despre acest material. Imediat, pe 14 iunie 2021, avocații lui Șor au acționat în judecată jurnaliștii pentru defăimare. 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a oferit asistență juridică pentru RISE Moldova. Cristina Durnea, reprezentanta CJI care a asistat cazul în judecată, a menționat pentru portalul Media Azi că „soluția oferită pe caz de prima instanță este rezultatul firesc al aplicării corecte a legii”. Potrivit juristei CJI, cazul Ilan Șor vs. RISE Moldova a fost unul specific și complex, în condițiile în care jurnaliștii și-au documentat investigația în baza unor documente atribuite la secretul de stat. „Anticipând că aceasta va fi atacată, nu ne rămâne decât să ne pregătim pentru următoarea etapă în apel”, a mai spus jurista. 

Show More

💬 ...

Back to top button