Avertizări publice pentru Cinema1, PEH TV, TVC 21 și Orizont TV pentru încălcări privind asigurarea informării corecte a telespectatorilor
Cinema1, PEH TV și TVC 21 au fost avertizate public de către Consiliul Audiovizualului (CA) pentru încălcarea rigorii şi acurateței în redactarea şi prezentarea știrilor, iar Orizont TV pentru încălcarea altor trei prevederi ale Codului Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA) ce țin de asigurarea informării corecte, inclusiv lipsa imparțialității și neprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței CA din 7 aprilie.
CA a dispus monitorizarea posturilor de televiziune Canal 5, Cinema 1, Exclusiv TT, ITV, Orizont TV, PEH TV și TVC 21 la data de 17 februarie, iar peste șapte zile a solicitat acestora înregistrările principalelor buletine informative din 10, 13 și 16 februarie 2023. Controlul a vizat modul de reflectare a demisiei Nataliei Gavrilița la 10 februarie, declarațiile din 13 februarie ale președintei Republicii Moldova cu privire la securitatea țării și desemnarea, votarea și învestirea Guvernului condus de Dorin Recean, la data de 16 februarie. Potrivit CA, Canal 5, Exclusiv TV și ITV au difuzat aceste subiecte fără a înregistra abateri de la normele legale.
Conform datelor raportului de monitorizare, Cinema 1 a difuzat subiectul despre demisia Guvernului Nataliei Gavrilița în cadrul principalului buletin informativ al zilei. Mențiunea cum că „demisia are loc pe fundalul unor speculații despre apariția unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ PAS, fondat de președinta Maia Sandu” a fost considerată ca fiind bazată pe speculații, nefiind specificată sursa acestora. „Niciun fapt nu trebuie publicat fără a fi confirmat în cel puțin două surse independente, aceasta fiind o normă de bază jurnalismului de informare”, a declarat vicepreședinta CA, Aneta Gonța, în legătură cu acest fapt. Reprezentanții Cinema 1 au replicat că informația nu poate fi calificată ca nefondată, întrucât Natalia Gavrilița și Andrei Spînu ar fi confirmat aceste speculații în intervențiile lor publice anterioare.
În cazul PEH TV, Dorin Recean, la acel moment fiind abia candidat la funcția de prim-ministru, a fost prezentat drept deținătorul ei. Iar postul de televiziune TVC 21 nu a menționat sursa unor imagini și texte difuzate în buletinul de știri din 10 februarie.
La aceeași dată, Orizont TV a difuzat o secvență video cu participarea Nataliei Gavrilița, în cadrul unei întâlniri în afara țării, fără a preciza sursa imaginilor. Reprezentanții televiziunii au susținut în apărarea lor că imaginile ar fi fost preluate de pe site-ul Guvernului. Totodată, membrii CA au considerat că Orizont TV nu a respectat rigoarea și acuratețea jurnalistică atunci când au prezentat-o pe Marina Tauber drept candidată din partea Partidului Șor la șefia Guvernului într-un moment în care ea confirma că Ilan Șor este, „desigur”, candidatul partidului pentru funcția de prim-ministru al țării. Mai mult, Orizont TV nu a prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție cu privire la acuzațiile opoziției precum că guvernarea ar mima procesul de consultare în vederea desemnării unei candidaturi la șefia Executivului.
De asemenea, majoritatea membrilor CA au considerat că subiectul demisiei Guvernului Gavrilița a fost prezentat unilateral. „Deși postul a prezentat mai multe opinii, acestea susțineau aceeași idee, iar pentru o abordare imparțială evenimentelor era necesară și prezentarea unui alt punct de vedere”, se menționează în raportul de monitorizare al CA. În plus, pe post ar fi fost pus și un rezultat al barometrului de opinie publică, din luna decembrie 2022, care ar fi arătat că mai mult de jumătate dintre cetățeni spuneau ca Guvernul Gavrilița este cel mai slab din istorie, informație neconfirmată factual, potrivit majorității membrilor CA.