Actualitate

Amenzi de 40.000 de lei și avertizări publice pentru TV6 și Orhei TV. Au favorizat Partidul Șor în programul informativ „Время новостей”

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat posturile TV6 și Orhei TV pentru că au încălcat mai multe prevederi legale ce țin de corectitudine și bună-credință în cadrul buletinului de știri în limba rusă „Время новостей” (din rus, Ora știrilor). Controlul a fost efectuat urmare a autosesizării membrului CA Ruslan Mihalevschi.

CA a monitorizare știrile în limba rusă difuzate de către posturile de televiziune TV6 și Orhei TV în zilele de 9, 12, 13, 14, 16, 20 și 21 septembrie . Ana Gonța, vicepreședinta a CA, și colegul său Ruslan Mihalevschi au menționat în discursurile lor faptul că, în ultimul timp, cele două posturi au devenit „mai atente” în redactarea știrilor, în special în prezentarea reacțiilor sau opiniilor principalilor actori politicii. Totuși, ambii au fost de părerea că furnizorul continuă să favorizeze Partidul Șor, chiar dacă indirect. 

„Am observat o tendință – cele mai frecvente subiecte, în care furnizorul promovează deschis Partidul Șor, nu sunt incluse în buletinele de știri, dar apar pe pagina web a posturilor TV6 sau Orhei TV”, a spus Mihalevschi. Potrivit lui, dacă deschizi pagina web a posturilor sau pe cea de Youtube, în aceleași zile din perioada de monitorizare apar subiecte care promovează foarte clar Partidul Șor și personal pe Ilan Șor. Pe Youtube, aceste subiecte sunt prezentate cu sigla emisiunii „Время новостей”, dar nu apar pe post, în programele de știri. „Pentru mine acest fapt este un semn că furnizorul promovează în continuare acest partid politic”, a mai spus Ruslan Mihalevschi. El a mai observat că „lipsește în continuare principiul de imparțialitate, prevăzut de articolul 13, pentru că și în buletinele de știri văd unele încercări de a promova Partidul Șor”. 

O altă practică, semnalată de cei doi membri ai CA, este cea a omisiunii. Unele subiecte discutate pe larg în spațiul public, care pot pune în lumină negativă pe liderii sau susținătorii Partidului Șor, sunt evitate de jurnaliștii de la cele două posturi. Mihalevschi a adus exemplul reflectării pe larg a protestelor din centrul Chișinăului, organizate de Partidul Șor în zilele de 21 și 22 septembrie, când unele evenimente care au avut loc la proteste au lipsit în buletinele de știri pentru că puneau în lumină negativă organizatorii.  De asemenea, în acea perioadă în societate se discuta mult despre locul aflării lui Ilan Șor în Israel, dar la  TV6 „nu am găsit niciun subiect la această temă”, a spus Mihalevschi.  

Ana Gonța a fost de părerea că „de o manieră formală, cele două posturi încearcă să bifeze respectarea acestui articol (13 – n.r.) la capitolul cantitativ. Dacă ne uităm la cifre, guvernarea este prezentată mult mai mult cantitativ decât opoziția în buletinele lor de știri. Asta nu înseamnă însă că prezentarea este și pe partea de calitate, corectă și imparțială. Tocmai aici eu văd absența bunei-credințe”, a menționat vicepreședinta CA. 

În concluzie, membrii CA au constatat că TV6 și Orhei TV nu au ținut cont de prevederile articolului 13 al Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), ignorând normele corectitudinii, bunei-credințe, rigorii și acurateței în realizarea mai multor subiecte. Totodată, mai multe știri difuzate în cadrul programelor informative supuse monitorizării au conținut imagini/secvențe video a căror sursă nu a fost indicată. Astfel, CA  a sancționat cu amenzi de câte 20.000 de lei compania Media Resurse, fondatoarea canalelor TV 6 și Orhei TV, pentru încălcări repetate ale prevederilor Codului la fiecare post, precum și câte o avertizare publică.

Show More

💬 ...

Back to top button