Raport: Libertatea de exprimare este în criză pentru jumătate din populația lumii. Scorul Republicii Moldova s-a înrăutățit
Mai mult de jumătate din populația globului – adică 53% sau 4,2 miliarde de oameni – trăiește în țări în care libertatea de exprimare se află în criză. Este vorba de mai multe persoane decât în orice alt moment al secolului XXI. Datele se conțin în Global Expression Report 2024, un studiu bazat pe 25 de indicatori ce vizează libertatea de exprimare. În ultimul an, și scorul Republicii Moldova s-a înrăutățit, libertatea de expresie în țara noastră fiind catalogată drept „mai puțin restricționată”, versus „deschisă”, așa cum era acum un an.
Raportul Global Expression analizează starea libertății de exprimare în 161 de țări pentru a genera un scor între 0 și 100 pentru fiecare țară. Conform rezultatelor, fiecare stat se clasează în una dintre cele cinci categorii ce vizează libertatea de exprimare: deschisă, mai puțin restricționată, restricționată, foarte restricționată sau critică. În ultimul deceniu, autorii raportului constată o înrăutățire a situației în 78 de țări.
Pentru a nota starea lucrurilor în lume, grupul de experți a analizat 25 de indicatori, inclusiv libertatea presei, a religiei și a mediului academic.
În acest an, Republica Moldova a acumulat 77 de puncte, clasându-se pe locul 41. Între 2018 și 2023, scorul Moldovei a crescut cu 11 puncte. Anul acesta, însă, țara noastră se află printre cele nouă state în care libertatea de exprimare a avut de suferit față 2023. Astfel, Republica Moldova e alături de Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ecuador, Etiopia, India, Mongolia, Senegal și Togo. Este singurul stat care se afla în categoria celor „libere” și care a înregistrat o înrăutățire a situației.
Creșterea populației care trăiește în țările în care libertatea de exprimare e „în criză” a fost determinată de India, stat ce a înregistrat o scădere cu 35 de puncte a scorului său în ultimul deceniu, mai exact, de când Narendra Modi a devenit prim-ministru. În acest timp, țara a scăzut la 24 din cei 25 de indicatori ai libertății de exprimare care alcătuiesc indicatorul Global Expression. Sursa precizează că alegerile generale din acest an din India au loc în contextul în care presa independentă este redusă la tăcere, iar partidele de opoziție, societatea civilă și minoritățile religioase sunt supuse unor atacuri fără precedent.
La polul opus e exemplul Braziliei, care urcat cu 26 de puncte în ultimul an, readucând țara în categoria celor cu o libertate de exprimare „deschisă”. Scorul se datorează plecării lui Jair Bolsonaro, care a condus țara din 2019 până în 2023. În ultimul an, Brazilia a avansat în privința a 17 din cei 25 de indicatori ai libertății de exprimare.
Raportul arată că mai puțin de un sfert (23%) din populația globală trăiește în medii de exprimare deschise și mai puțin restricționate. În ultimii zece ani, 6,2 miliarde de persoane din 78 de țări au fost martorii deteriorării libertății de exprimare, în timp ce doar 303 milioane de persoane din 18 țări resimt îmbunătățiri la acest capitol.
Având în vedere că în anul 2024 se desfășoară alegeri în mai multe țări, organizația care produce raportul, Article 19, a observat o creștere a cazurilor de vlocare a Internetului, precum și o sporire a campaniilor de propagandă susținute de stat menite să influențeze alegerile, scrie Voice of America.