Actualitate

Instanța a respins contestația Jurnal TV împotriva sancțiunii impuse de fosta componență a CA la cererea a trei ex-polițiști

Magistrații Judecătoriei Chișinău au respins recent contestația Jurnal TV împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA) de a sancționa postul de televiziune pentru că nu a asigurat informarea corectă atunci când a difuzat știri ce îi vizează pe foștii polițiști Alexei Vizdan, Ion Țărnă și Igor Axenti.  Fosta componență a CA a avertizat public furnizorul de servicii media în legătură cu patru programe informative difuzate în perioada iunie – iulie 2021.

Decizia contestată de Reforma Art, compania fondatoare a postului Jurnal TV, a fost emisă în cadrul ședinței CA din 23 august 2021, când au fost examinate mai multe plângeri venite din partea foștilor polițiști Alexei Vizdan, Ion Țărnă și Igor Axenti. Petiționarii au acuzat postul de televiziune că le-ar fi încălcat drepturile atunci când a difuzat investigația „Averi și interese la IP Dubăsari”, reportajele „Polițiști din Dubăsari în vizorul ANI”, „Scurgeri din dosarul Vizdan&Țărnă”, „Voiau să preia conducerea IP Dubăsari”, dar și știrea cu titlul „Au forțat intrarea în sediul Jurnal TV”.  

Monitorizarea efectuată de CA a constatat abateri de la prevederile legii, conform cărora, „în cadrul programelor audiovizuale de știri, pentru care exactitatea și corectitudinea sunt esențiale, relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”. 

În cadrul ședinței din 23 august 2021, membrul de atunci al CA Dragoș Vicol a declarat că atestă o „fenomenologie la unele posturi TV, atunci când se inflamează spiritele și mai ales când nu se dorește curmarea unui diferend mediatic în fașă, lucru care îl determină să creadă că există anumite interese ascunse și nu primează informarea echidistantă și corectă a telespectatorului, precum și atingerea unei poziții care să ofere drept de egalitate ambelor părți”. 

Colega sa, Larisa Manole, s-a arătat nedumerită de solicitarea dreptului la replică, dat fiind faptul că poziția petiționarilor a fost menționată deja în primele reportaje. Iar Iulian Roșca a declarat că acest caz pune în pericol identitatea persoanelor aflate sub urmărire penală, ținând cont de principiile statului de drept. Iulian Roșca a mai specificat că apare întrebarea dacă este admisibil să se „plimbe” în spațiul public probe ale dosarului penal, fiind efectuate sub aspectul măsurilor de investigații speciale, menționând, totodată, că organele de urmărire penală ar trebui să nu admită scurgere de informații din dosarele penale.  

Decizia de sancționare a postului Jurnal TV cu avertizare publică a fost luată cu votul a cinci membri CA din cei șase prezenți.

Contestația Jurnal TV împotriva sancțiunii impuse de CA a fost respinsă de magistratul Victor Sîrbu de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la 30 octombrie. Hotărârea instanței poate fi atacată de televiziune la Curtea de Apel Chișinău.

Show More

💬 ...

Back to top button