RSF: Peste 80 de site-uri au fost deblocate în 24 de țări, în cadrul operațiunii „Libertatea Colaterală”
Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunțat că a deblocat accesul la peste 80 de site-uri în 24 de țări, în cadrul operațiunii „Libertatea Colaterală”. Anunțul a fost făcut de Ziua Mondială Împotriva Cenzurii Cibernetice, marcată la data de 12 martie. Astfel, mai multe surse media online din Rusia pot fi accesate din nou, iar ONG-ul precizează că depune în continuare eforturi pentru a readuce online site-urile de știri blocate în China.
RSF precizează că restabilirea accesului la site-urile media suspendate în mod abuziv de așa-numiții „inamici ai libertății presei” este posibilă prin crearea de site-uri oglindă, găzduite pe servere situate în afara zonelor de jurisdicție ale acestora. Paginile media locale și internaționale au putut ocoli măsuri ilegale de suspendare a activității lor, aproape jumătate dintre acestea reușind să redevină disponibile pe durata ultimului an.
Datorită eforturilor organizației, cel puțin 17 instituții media ruse au reapărut online, după un val masiv de blocări ale site-urilor de știri străine care oferă informație de calitate în Federația Rusă. Printre acestea se numără și redacția de limbă rusă a RFI, televiziunea germană Deutsche Welle, precum și portalul Meduza.io. „După 24 februarie, Rusia a introdus cenzura militară. Autoritățile ruse au blocat total mass-media independentă. Dar, în cazul Meduza, Kremlinul a eșuat. Încă mai putem difuzat în Rusia pentru milioanele noastre de cititori, iar infrastructura oferită de RSF pentru aplicația noastră mobilă este o parte importantă a acestui succes”, susține editorul Meduza, Ivan Kolpakov, potrivit RSF.
A fost deblocat accesul și la nouă site-uri specializate pe teme legate de drepturile omului, cum ar fi publicațiile tibetane în exil Tibet Post International, Civil Rights & Livelihood Watch, precum și Weiquanwang. Alte instituții media chineze vor fi, de asemenea, deblocate în curând, iar adresele lor vor fi făcute publice pe măsură ce accesul la acestea este restabilit, se mai arată în comunicat.
„Operațiunea Libertatea Colaterală tocmai a avansat la nouă etapă și, din păcate, acum trebuie să asiste un număr tot mai mare de instituții media. Accesul la informațiile online se înrăutățește peste tot în lume, în special în țările autoritare, în frunte cu Rusia și China. Crearea site-urilor oglindă completează gama de soluții oferite de RSF pentru accesarea informațiilor online și pentru a permite instituțiilor media să reia legătura rapid cu publicul lor”, declară secretarul general al RSF, Christophe Deloire, potrivit sursei.
Campania Libertatea Colaterală a fost lansată în 2015 pentru a combate cenzura media online, și operează în 24 de țări din întreaga lume, inclusiv Rusia, Belarus, China, Birmania și mai multe țări africane precum Togo sau Mali.