Actualitate

Teleradio-Moldova, amendată pentru că a modificat siglele Moldova 1 și Moldova 2, fără a informa Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului (CA) a examinat, în cadrul ședinței de la 18 noiembrie, rezultatele controlului privind modificarea elementelor de identificare a posturilor de televiziune Moldova 1 și Moldova 2. O autosesizare în acest sens a fost depusă de membra CA Tatiana Crestenco. Potrivit ei, în perioada de testare a noii sigle, cele două posturi au folosit noile elemente de identificare fără a informa CA. Controlul a confirmat acest lucru, fapt pentru care atât Moldova 1, cât și Moldova 2 au fost amendate cu câte 5.000 de lei.

Compania publică Teleradio-Moldova a efectuat teste de modificare a siglelor de emisie a posturilor Moldova 1 și Moldova 2 în luna octombrie, fără să anunțe Consiliul Audiovizualului, așa cum prevede articolul 25 alin. 5 al Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA): „Furnizorii de servicii media au obligaţia să solicite în scris acordul Consiliului Audiovizualului pentru orice modificare în documentele şi în datele declarate prevăzute la alin.(4) lit.c)–e). În cazul adoptării deciziei favorabile solicitării, modificările în conţinutul licenţei de emisie sunt efectuate cu titlu gratuit”. Direcția control servicii media a CA a confirmat aceste încălcări și a propus ca ambele posturi să fie sancționate cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, prevăzute de acest articol.

„O sancțiune pentru astfel de fapte desigur că este necesară, dar trebuie să ținem cont și de gravitatea faptei”, a menționat membrul CA Eugeniu Rîbca, potrivit căruia, modificarea a constat în schimbarea unei „inscripții M1 cu o altă inscripție, tot M1, dar cu o altă grafică”. Colega sa, Larisa Turea a afirmat că „este o încălcare minoră” și nu va vota pentru sancționare, fiind vorba despre o testare.

„Singura mea întrebare este de ce nu am fost notificați că, iată, pe parcursul lunii octombrie, vom testa această grilă”, și-a exprimat nedumerirea Liliana Vițu, președinta CA. Ea a afirmat că este de acord cu colegii săi și că, pentru o astfel de încălcare, ar fi fost necesară o avertizare publică, și nu o amendă. „Dar, în cazul unui difuzor public exigențele din partea noastră, ca autoritate de reglementare, ar trebui să fie, poate, mai accentuate”, a spus Liliana Vițu.

Alți doi membri ai CA, Orest Dabija și Ruslan Mihalevschi, la fel, au fost de părerea că modificarea siglei celor două posturi nu a avut un impact social major. Ambii au pledat pentru o sancțiune minimă, „pentru că, dacă nu sancționăm, creăm un precedent”.

Grigore Chițanu, șeful Secției juridice a CA, a concluzionat că modificarea ar fi putut crea confuzie, „deoarece atunci când se schimbă semnul grafic, telespectatorii ar putea să nu știe ce serviciu urmăresc”.

Astfel, deși membrii CA au considerat încălcarea din partea Teleradio-Moldova drept minoră, majoritatea celor prezenți la ședință a votat pentru o amendă de 5.000 de lei, pe motiv că Moldova 1 și Moldova 2 sunt furnizori publici și ar trebui să servească drept model de respectare a legislației audiovizuale pentru alte posturi TV.

Show More

💬 ...

Back to top button