RSF a lansat o petiție în sprijinul fondatorului Apple Daily din Hong Kong, care riscă o condamnare pe viață
Reporteri fără Frontiere (RSF) a lansat o petiție prin care solicită autorităților din Hong Kong eliberarea urgentă a lui Jimmy Lai, fondatorul publicației Apple Daily, laureat în 2020 al Premiului RSF pentru libertatea presei, precum și a șase dintre colaboratorii săi. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni legate de securitatea națională și riscă o condamnare pe viață.
„Jimmy Lai, fondatorul publicației independente Apple Daily, a fost un apărător foarte activ al libertății presei în ultimele decenii, în ciuda persecuțiilor politice neîncetate din partea guvernului din Hong Kong și regimului chinez”, a declarat șeful Biroului pentru Asia de Est al Reporteri fără Frontiere (RSF), Cedric Alviani, care a îndemnat comunitatea internațională să „sporească presiunea pentru a obține eliberarea lui Lai, alături de colaboratorii săi și de toți ceilalți apărători ai libertății presei deținuți în Hong Kong și în China continentală”.
Lai, în vârstă de 74 de ani, care este deținut din decembrie 2020, este acuzat de „complicitate cu forțele străine”, în conformitate cu Legea securității naționale, adoptată de regimul chinez pentru a suprima disidența din Hong Kong. El a fost deja condamnat la un total de 20 de luni de închisoare pentru că a participat la patru proteste „neautorizate” în sprijinul democrației, în 2019 și 2020. În afară de Lai, șase foști membri ai personalului Apple Daily sunt, de asemenea, reținuți și riscă închisoare pe viață în baza unor dosare similare.
„Autoritățile din Hong Kong și din China se folosesc de cazul tatălui meu pentru a trimite un mesaj înfricoșător tuturor vocilor independente din mass-media și din societatea civilă: păstrați tăcerea sau veți fi următorii”, a declarat fiul lui Lai, Sebastian Lai, și a adăugat: „Mulțumesc RSF pentru că a vorbit deschis și a ripostat. Trebuie să facem lumină asupra a ceea ce i se întâmplă tatălui meu și tuturor celorlalți locuitori din Hong Kong care sunt vizați”.
Numai în ultimii doi ani, regimul chinez a folosit adoptarea unei legi privind securitatea națională ca pretext pentru a urmări în justiție cel puțin 23 de apărători ai libertății presei din Hong Kong și pentru a închide principalele instituții media independente Apple Daily și Stand News, în timp ce climatul de frică cu care se confruntă jurnaliștii din Hong Kong a determinat cel puțin cinci instituții media mai mici să-și înceteze activitatea.
Într-un raport intitulat „Marele salt înapoi al jurnalismului în China”, publicat anul trecut, RSF a dezvăluit sistemul de cenzură și de control al informațiilor instituit de regimul chinez și amenințarea globală pe care acesta o reprezintă pentru libertatea presei și democrație.
Hong Kong, cândva un bastion al libertății presei, s-a prăbușit de pe locul 80 în 2021 pe locul 148 în clasamentul mondial al libertății presei realizat de RSF în 2022, marcând cea mai puternică scădere a clasamentului din acest an. China însăși ocupă locul 175 din cele 180 de țări și teritorii evaluate.