RTR Moldova, Cinema 1 și PEH TV au fost amendate cu câte 5.000 de lei pentru devieri de la condițiile licenței de emisie
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat pe 21 octombrie canalele RTR Moldova, Cinema 1 și PEH TV la capitolul respectării concepției generale a serviciului de programe. Monitorizarea a fost realizată urmare a autosesizării membrului CA Ruslan Mihalevschi și s-a desfășurat în perioada 12-18 septembrie.
Șeful Departamentului de control, Vasile Pleșca, a menționat în cadrul ședinței că cele trei posturi au deviat de la prevederile ce se conțin în concepția generală în baza căreia și-au obținut licența de emisie. „Titularul licenței este obligat să respecte structura programelor audiovizuale și să informeze CA despre modificările din grila de emisie cu anexarea grilei modificate”, a menționat Pleșca.
Departamentul de control al CA – noua denumire a Departamentului de monitorizare – a depistat în timpul verificărilor că mai multe date din înregistrările prezentate la CA de către cei trei radiodifuzori pentru perioada monitorizată nu corespundeau situației reale.
RTR Moldova, de exemplu, a declarat că a difuzat în perioada 12-18 septembrie un volum de producție proprie de 19%, însă rezultatele monitorizării au atestat 0%. Datele au mai arătat 0% la categoria programe educaționale și culturale, în timp ce postul a declarat că a difuzat 14%. La fel, a indicat că a difuzat 1% de publicitate, dar monitorizarea a arătat 10,91%. Totodată, în aceeași perioadă postul a difuzat un volum mai mic de programe informative și analitice și un procent mai mare de filme și alte tipuri de emisiuni. La capitolul programe retransmise, RTR Moldova a indicat 33,5%, dar în timpul controlului a fost atestat un volum de 63%.
Nici celelalte două posturi TV monitorizate de CA nu au respectat condițiile licenței de emisie la capitolul concepției generale și structurii programelor audiovizuale. Cinema 1 și PEH TV, în perioada respectivă, au realizat 0 la sută producție proprie; programele retransmise/preluate/achiziționate au constituit peste 60% din programe difuzate, fapt ce indică un procent mult mai mare decât cel menționat în concepția serviciului de programe. Nu au fost respectate procentele rezervate operelor audiovizuale europene și nici structura serviciului media audiovizual pe tipuri de programe. Cinema 1, de exemplu, a indicat 42% programe retransmise (preponderent seriale produse în Federația Rusă), dar a difuzat, potrivit raportului CA, 66,07%. PEH TV a declarat că a difuzat 56% de producție proprie, în timp ce monitorizarea a arătat zero procente. La categoria programelor retransmise, în care se regăsesc programe și seriale din Federația Rusă, acest post a indicat 11%, dar a difuzat în mod real 81,35%, potrivit CA.
Membrii Consiliului au mai fost informați și despre faptul că, înainte de ședință, la adresa CA a parvenit o scrisoare din partea companiei TV Comunicații, fondatoarea RTR Moldova. Administrația postului solicita amânarea ședinței, cu o săptămână, pe motiv că rezultatele monitorizării de către CA nu ar corespunde cu datele sale și că RTR Moldova ar aștepta să primească de la o companie de monitorizare „datele corecte privind cronometrajul”.
În replică, vicepreședinta CA, Ana Gonța, a reamintit celor prezenți despre o situație similară când același post punea la îndoială rezultatele monitorizării CA privind volumul de produs local pe care l-a difuzat. „Ne-a trimis un catalog în care apărea cronometrat fiecare program, cât dura la ei și cum am calculat noi. Am respins atunci acel catalog, pentru că există formule după care departamentul CA calculează aceste cote și ele pot fi verificate oricând, sunt publice, transparente, nimeni nu are interes să falsifice sau să interpreteze altfel datele”, a spus Gonța.
Prin vot unanim, membrii CA prezenți la ședință au decis să aplice o amendă minimă, de 5.000 de lei, celor trei posturi.