Jurnaliști și experți din Ucraina, despre problemele cu care continuă să se confrunte presa în țara vecină: „Războiul este o lovitură puternică asupra sănătății psihice”
Problemele financiare și riscurile ce vizează securitatea fizică sunt în continuare principalele provocări cu care se confruntă mass-media din Ucraina, unde conflictul armat este în plină desfășurare. O afirmă inclusiv jurnaliști și experți media din țara vecină, care au participat la o conferință internațională de schimb de experiență în domeniul mass-media, organizată la Chișinău de FOJO Media Institute din Suedia pe 14 și 15 octombrie.
Ludmila Pancratova, directoarea executivă a Institutului de dezvoltare a presei regionale din Ucraina, susține că principala problemă a jurnaliștilor din această țară este pericolul de a-și pierde viața. „Permanent trăim cu cu acest sentiment. Eu locuiesc în Kiev, dar nu mă simt în siguranță niciodată. Locuri de adăpost în caz de bombardamente sunt puține, iar cele care există nu sunt adaptate. Războiul este o lovitură puternică asupra sănătății psihice. Când trăiești permanent cu riscul de a-ți pierde viața nu te poți concentra, te gândești de ce să faci ceva dacă mâine poți să mori”. Pentru a le veni în ajutor colegilor de breaslă, Ludmila Pancratova spune că institutul pe care îl conduce, în colaborare cu Institutul FOJO, a inițiat un program de consiliere psihologică a jurnaliștilor. „Uneori sunt necesare cinci ședințe, altădată e suficientă una singură. În total, până acum am avut 40 de ședințe de consiliere, dar proiectul încă nu s-a sfârșit. Deja am primit cereri de la redacții care au solicitat ședințe de consiliere în grup”, susține jurnalista, amintind că, de la începutul războiului în Ucraina, cel puțin opt jurnaliști au fost uciși în timp ce se aflau pe teren cu misiuni editoriale. O altă problemă este că mulți jurnaliști ucraineni s-au evacuat și au nevoie de ajutor financiar pentru a rămâne în profesie.
Expertul media Serghei Cerneavski, din orașul Dnepr, afirmă că, potrivit sondajelor pe care le-au făcut Uniunea Jurnaliștilor și ONG-urile de media, cea mai mare problemă este lipsa de finanțe, pentru că instituțiile media și-au pierdut aproape în întregime publicitatea. „Înainte de război, în Ucraina existau circa 2.000 de denumiri de ziare și reviste, dintre care circa 700 erau raionale. Numărul lor s-a redus considerabil în lunile de război”, atenționează el.
Pe de altă parte, Gjeroj Pehota,colaborator la Asociația Internațională de Media Informative (INMA) a prezentat în cadrul conferinței, prin Skype, câteva modele de business care au funcționat până la război, dar acum nu mai sunt valabile. În lipsa lor, a subliniat Pehota, „trebuie să căutăm altele, să ne adaptăm noilor condiții. Ne aflăm în fața provocărilor cum să reanimăm activitatea presei în condițiile războiului din Ucraina sau în condițiile regimurilor autoritare, pentru că aceste regimuri lipsesc de mijloace de existență mediile independente, iar economia la fel este distrusă”.
În aceeași ordine de idei, Dmitri Klimanov, redactorul-șef al publicației Telegazeta din Ucraina, a fost de părere în intervenția sa că „modelele civile nu funcționează pe timp de război”. Din propria experiență, el a povestit cum este să conlucrezi cu un jurnalist din colectiv, despre care ai aflat că a trecut de partea dușmanului, și cum să salvezi un jurnalist despre care ai informații că ar putea fi ucis sau cât de important este să atragi de partea ta publicul cititor.
Anterior, portalul Mediacritica a scris despre faptul că războiul în curs de desfășurare în Ucraina a scos în evidență multe probleme și vulnerabilități ale presei independente din țările Parteneriatului Estic, iar printre noile provocări – mai ales valabile pentru mass-media ucraineană care trebuie să acopere primele linii ale conflictului din țara lor la nivel național și local – se numără și lipsa abilităților de informare despre un astfel de conflict.
La început de octombrie, Institutul Internațional de Presă (IPI) a documentat peste 700 de atacuri asupra jurnaliștilor, acte de cenzură și încălcări grave ale libertății presei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.