Consiliul Audiovizualului ar urma să fie reorganizat. Șefa CA susține că procedura va fi declanșată într-o lună
Consiliul Audiovizualului (CA) urmează să fie reorganizat începând cu mijlocul lunii mai, iar ulterior vor avea loc noi angajări în cadrul instituției, a declarat președinta autorității, Liliana Vițu, în cadrul unei ediții a emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova. Șefa autorității a precizat că vrea „să fortifice” inclusiv capacitățile de monitorizare ale Consiliului.
Liliana Vițu a anunțat că a semnat un ordin, pe 13 aprilie, prin care a informat angajații consiliului că va declanșa o reorganizare a instituției din 16 mai. „Asta ar însemna, din 16 mai, încă o lună de zile, după care o să urmeze angajările. Sper să ajung în toamnă cu un CA în care sunt oameni în toate funcțiile. Prioritatea mea este să fortificăm în special Departamentul de monitorizare. Asta este funcția noastră principală – de supraveghere și control”, a precizat Liliana Vițu.
Șefa CA a adăugat că se așteaptă ca instituția să devină mai puternică și capabilă să-și îndeplinească misiunea. „Îmi doresc să ajung la final de mandat cu o încredere puternică a publicului în această instituție. După cum ziceam, cred că este una dintre cele mai slabe instituții din Republica Moldova, cel puțin dintre instituțiile de reglementare a unor domenii”, a spus Liliana Vițu.
Președinta CA a mai spus că, în prezent, în cadrul autorității sunt în jur de 50% de funcții vacante, iar de monitorizări se ocupă doar șapte persoane, deși ar trebui să fie 14 specialiști.
Anterior, în cadrul unui interviu pentru Media Azi, Liliana Vițu a menționat că lipsa resurselor umane este una dintre cele mai grave probleme în cadrul CA: „Noi nu avem un șef de relații externe, nu avem pe nimeni pe comunicare sau în anticameră, lipsesc oameni la contabilitate, în departamentul juridic ori cel de licențiere și control”.
Noua componență a CA a fost desemnată de Parlament pe 3 decembrie 2021, după ce precedenta a fost demisă in corpore în urma respingerii raportului de activitate pentru anul 2020, drept urmare a mai multor modificări operate în legislație, iar Liliana Vițu a fost aleasă în calitate de președintă a autorității pe 16 decembrie. Fosta președintă a CA, Ala Ursu-Antoci, declarase anterior pentru Media Azi că va contesta actul prin care a fost demisă din funcție. În prezent, pe site-urile instanțelor de judecată figurează un dosar, cu statut de examinare, în care apar cinci foști membri CA împotriva Parlamentului, privind controlul legalității actelor administrative ale Legislativului.