Actualitate

Raport // Arestări, evitarea publicării informațiilor despre încălcarea dreptului omului și alte provocări sistemice cu care se confruntă presa din Grecia

Provocările la adresa independenți presei și a siguranței jurnaliștilor au devenit deja sistemice în Grecia, arată studiul „Controlul mesajului: provocări pentru presa independentă din Grecia” preluat de Institutul Internațional de Presă. Raportul a fost realizat în decembrie 2021 de Media Freedom Rapid Response (MFRR) în colaborare cu organizația Reporteri fără Frontiere. Cercetarea cuprinde peste 30 de interviuri pe subiecte media.

Autorii cercetării menționează că, deși problemele din Grecia nu sunt unice de felul lor, intensitatea acestora „este extrem de problematică” și se deosebește de majoritatea celorlalte state membre ale UE. Potrivit lor, „știri incomode sau nemăgulitoare la adresa guvernanților, inclusiv informații despre încălcări serioase ale dreptului omului, nu sunt reflectate în multe instituții de presă”. „Acest lucru creează un obstacol semnificativ de acces la informația publicului și, ulterior, în participarea lor în cunoștință de cauză la procesul democratic”, scrie în raport.

Cercetătorii sunt de părere că fragmentarea peisajului media și situația actuală a presei s-au format de mai bine de zece ani, în urma perpetuării crizelor financiare și politice care au afectat Grecia și care au avut un impact și asupra felului în care se înțelege jurnalismul acolo. În același timp, s-a atestat și o deteriorare a libertății presei de la victoria electorală a lui Nea Dimokratia din 2019, partid „obsedat de controlul mesajului” și de „minimizarea vocilor critice și disidente”.

În raport se menționează și despre uciderea reporterului specializat pe crime Giorgos Karaivaz, cazul căruia a atras atenția internațională asupra problemelor semnificative privind siguranța jurnaliștilor. Potrivit lor, „progresul investigației pare lent și lipsit de transparență”, iar acest lucru „provoacă neîncredere” în privința capacităților și dorinței autorităților de a proteja comunitatea media.

Autorii raportului menționează că politica migrațională, încălcările drepturilor omului, criza umanitară care a provocat fluxul de refugiați sunt subiecte extrem de sensibile pentru guvernanții din Grecia, iar reflectarea acestor probleme în presă  este din ce în ce mai dificilă, deoarece jurnaliştii se confruntă cu obstacole, inclusiv arestări şi detenţii arbitrare, restricţionarea accesului în locurile de concentrare a migranților, supraveghere şi hărţuire.

Reflectarea protestelor este un alt subiect deosebit de problematic pentru jurnaliștii din Grecia. „Jurnaliştii se confruntă cu agresiuni şi hărţuiri din partea forţelor de ordine şi a protestatarilor. În general, există o lipsă de voință politică pentru a se asigura că jurnaliștii pot scrie în siguranță de la manifestații, ceea ce duce la lipsa unei protecții adecvate la nivel operațional”, se mai spune în raport.

În acest context, MFRR a emis o serie de recomandări autorităților elene și comunității europene, inclusiv instituțiilor Uniunii Europene și celorlalte state membre ale UE. Mai multe detalii aici.

Show More

💬 ...

Back to top button