Studiul de necesități ale mass-mediei: tot mai multe redacții din Republica Moldova folosesc inteligența artificială în activitatea editorială
Mihaela Ciobanu

Peste două treimi dintre instituțiile de presă din Republica Moldova folosesc în prezent instrumente bazate pe inteligență artificială (AI), indică datele Studiului de necesități ale mass-media, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe 23 iunie.
Potrivit documentului, 67% dintre participanții la sondaj spun că în instituția lor se utilizează inteligența artificială în activitățile profesionale, în timp ce 26% afirmă că asemenea tehnologii nu sunt încă folosite în redacție. În rândul redacțiilor care utilizează instrumente bazate pe AI, 54% declară că acestea sunt folosite într-o oarecare măsură, 37% indică o utilizare în mică măsură, iar 9% – în mare măsură.
Datele indică faptul că cele mai frecvent utilizate instrumente bazate pe inteligență artificială sunt cele de traducere automată (63%), urmate de aplicațiile pentru generare de text (57%) și corectare sau reformulare automată a conținutului scris (54%). Aproximativ jumătate dintre respondenți declară că folosesc AI pentru transcriere audio-video (53%) și generare de imagini (50%). Subtitrarea automată este menționată de 32% dintre participanții care utilizează astfel de tehnologii.
În privința tipului de acces la aceste instrumente, aproape jumătate dintre instituții utilizează atât versiuni gratuite, cât și plătite (49%). Alte 43% se bazează exclusiv pe versiuni gratuite, iar 9% folosesc doar instrumente cu abonament. Dintre cei care folosesc doar opțiuni gratuite, 38% consideră că au nevoie în mare măsură de abonamente plătite, în timp ce 21% nu văd deloc necesară trecerea la versiuni cu plată.
Cercetarea arată că majoritatea respondenților (88%) care utilizează instrumente bazate pe AI consideră că angajații instituției lor ar trebui să participe la instruiri pentru utilizarea acestor tehnologii. 12% dintre instituțiile care utilizează instrumente bazate pe AI declară că au politici interne clare și funcționale privind utilizarea responsabilă și etică a acestor tehnologii. În 28% dintre cazuri, politicile sunt în proces de elaborare, iar 44% afirmă că nu au politici, dar consideră că ar fi necesare. 15% dintre respondenți menționează că nu au politici și nu le consideră necesare în acest moment.
„Cel mai frecvent motiv invocat de instituțiile care nu utilizează instrumente bazate pe AI este lipsa de necesitate (35%). Alte 23% declară că nu dețin cunoștințele necesare sau nu știu cum să utilizeze aceste instrumente. În proporții mai mici, respondenții menționează că nu au avut ocazia să le încerce (8%), că nu au încredere în aceste tehnologii (8%) sau că nu dispun de resurse financiare pentru a le adopta (4%)”, indică documentul.
Studiul de necesități ale instituțiilor mass-media din Republica Moldova a fost realizat de compania Magenta Consulting la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent. Scopul acestuia a fost de a identifica dificultățile și nevoile cu care se confruntă sectorul mass-media din țară. Cercetarea a inclus un sondaj online la care au participat 101 instituții media, 16 interviuri în profunzime, trei discuții de grup și o cercetare de birou, datele fiind colectate în perioada 14 aprilie – 19 mai 2025.