Actualitate

Bilanț RSF: Atacurile asupra jurnaliștilor ating niveluri alarmante. Câți au fost uciși în 2024

Un număr record de 54 de jurnaliști au fost omorâți pe parcursul anului 2024, arată bilanțul organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), semnalând o creștere alarmantă a atacurilor asupra jurnaliștilor, în special în zonele de conflict. Peste jumătate dintre jurnaliștii uciși anul acesta și-au pierdut viața în astfel de regiuni. Gaza s-a dovedit a fi cea mai periculoasă regiune, înregistrând cel mai mare număr de omoruri în rândul profesioniștilor media în ultimii cinci ani. 

Potrivit RSF, în întreaga lume, numărul jurnaliștilor uciși pentru informare din zonele de conflict — Irak, Sudan, Myanmar, Ucraina și în regiunea afectată de războiul din Gaza — a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani (57,4%). Aproape 30% dintre jurnaliștii uciși în 2024 lucrau în Fâșia Gaza. Palestina a devenit astfel cea mai periculoasă țară pentru această profesie, cumulând un număr de victime fără precedent. În total, peste 145 de jurnaliști și-au pierdut viața în Palestina din octombrie 2023. 

O creștere îngrijorătoare a jurnaliștilor deținuți

Numărul jurnaliștilor încarcerați la nivel global a crescut cu 7,2% față de anul precedent, ajungând la 550. Creșteri semnificative au fost raportate în Rusia (+8) și Israel (+17), care, în urma conflictului din Gaza, a devenit a treia cea mai mare închisoare pentru jurnaliști la nivel mondial, cu 41 de profesioniști media aflați în detenție. Alte trei țări — China (124, inclusiv 11 în Hong Kong), Myanmar (61) și Belarus (40) — continuă să contribuie semnificativ la numărul global al jurnaliștilor privați de libertate.

Jurnaliști luați ostatici și dispăruți

La nivel global, 55 de jurnaliști sunt ținuți ostatici, 70% dintre aceștia aflându-se în Siria, majoritatea fiind răpiți de gruparea Statul Islamic. În plus, aproape 100 de jurnaliști sunt dați dispăruți în 34 de țări, dintre care peste un sfert au dispărut în ultimii zece ani. Mexicul se remarcă prin cel mai mare număr de cazuri de dispariții, concentrând peste 30% din totalul la nivel mondial. Închisoarea este folosită ca armă pentru reprimarea jurnalismului, în special în cazul invaziei Rusiei în Ucraina și al ofensivei israeliene din Gaza. Rusia (38) își folosește închisorile ca mijloc de reprimare a reporterilor independenți ruși și ucraineni (19), constată RSF. 

În apelul său, RSF atrage atenția asupra impunității răspândite, care încurajează actele de violență împotriva presei. Cifrele alarmante subliniază nevoia urgentă de protecție internațională a reprezentanților mass-media, mai ales în regiunile unde guvernele autoritare sau grupările armate ignoră normele internaționale. 

„Jurnaliștii nu mor, ei sunt uciși; ei nu sunt în închisoare, regimurile îi închid; ei nu dispar, ei sunt răpiți. Aceste crime – adesea orchestrate de guverne și grupuri armate în totală impunitate – încalcă dreptul internațional și prea adesea rămân nepedepsite. Trebuie să punem lucrurile în mișcare, să ne reamintim ca cetățeni că jurnaliștii mor pentru noi, pentru a ne ține informați. Trebuie să continuăm să numărăm, să numim, să condamnăm, să investigăm și să ne asigurăm că se face dreptate. Fatalismul nu ar trebui să câștige niciodată. Protejarea celor care ne informează înseamnă protejarea adevărului”, atenționează Thibaut Bruttin, directorul general al organizației. 

Show More

💬 ...

Back to top button