Actualitate

Rezoluția Forumului Media 2024 cere autorităților măsuri urgente pentru alinierea la standardele europene și protejarea jurnalismului de calitate

Participanții ediției din acest an a Forumului Mass-Media, desfășurat la Chișinău pe 2 și 3 decembrie, reiterează mai multe provocări majore ale presei din Republica Moldova în contextul parcursului european al țării și cer autorităților să implementeze eficient măsurile ce vizează sectorul media. Rezoluția adoptată scoate în evidență atât progresele realizate, cât și deficiențele persistente în domeniu. 

În rezoluția adoptată se accentuează faptul că statutul de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană implică obligații stringente de armonizare legislativă cu normele europene privind libertatea presei. Deși Guvernul a inițiat măsuri de susținere a presei independente tipărite, inclusiv în contextul creșterii tarifelor pentru distribuția publicațiilor, mecanismele actuale necesită consolidare pentru a asigura sustenabilitatea presei de utilitate publică. La fel, un șir de legi noi, precum cea cu privire la publicitate sau cea cu privire la accesul la informațiile de interes public, nu au produs, deocamdată, efectele așteptate. În plus, campania electorală din 2024 a fost marcată de amplificarea manipulării informaționale în pofida măsurilor luate de autorități cu scopul declarat de a proteja spațiul informațional autohton. 

Printre concluziile-cheie ale Forumului, enumerate în textul rezoluției, se numără succesul implementării unei metodologii noi de monitorizare a reflectării alegerilor de către Consiliul Audiovizualului, dar și rolul investigațiilor jurnalistice în deconspirarea schemelor de fraudare a alegerilor. În același timp, s-au evidențiat deficiențe profesionale în reflectarea electorală, unele instituții media servind intereselor unor partide. Și atacurile asupra jurnaliștilor au devenit tot mai agresive, în special pe platformele online, potrivit constatărilor. 

Forumul a adresat o serie de solicitări autorităților moldovenești, printre care adoptarea unei noi legi a mass-media, crearea de politici publice adecvate pentru implementarea obiectivelor Fondului de subvenționare a mass-mediei și măsuri prompte împotriva atacurilor asupra jurnaliștilor. De asemenea, a fost propusă completarea Codului Electoral pentru a garanta o protecție mai mare presei în raport cu concurenții electorali.

În privința mass-mediei publice, s-au evidențiat anumite progrese ale Companiei Teleradio-Moldova, deși rolul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare rămâne opac. În același timp, situația furnizorului public regional din Găgăuzia – Gagauziya Radio Televizionu – rămâne problematică, instituția continuând să fie sub influența autorităților locale și a intereselor externe. Participanții forumului subliniază necesitatea depolitizării acestor instituții pentru a asigura o reflectare echilibrată și pluralistă a evenimentelor de interes public. 

În plus, semnatarii rezoluției îndeamnă jurnaliștii să-și respecte obligațiile deontologice, să prioritizeze verificarea faptelor și să combată autocenzura.

Show More

💬 ...

Back to top button