Actualitate

18 jurnaliști au fost uciși în primele șase luni ale anului, potrivit organizației Reporteri fără Frontiere

Mihaela Ciobanu

Reporteri fără Frontiere (RSF) avertizează asupra agravării situației privind siguranța jurnaliștilor. Potrivit barometrului actualizat al organizației, între 1 ianuarie și începutul lunii iulie 2025, 18 jurnaliști au fost uciși în timpul exercitării profesiei. În aceeași perioadă, RSF a documentat 534 de jurnaliști și 40 de colaboratori media ca fiind reținuți, 54 ținuți ostatici și 99 dați dispăruți. Datele includ doar cazurile în care legătura cu activitatea jurnalistică a fost confirmată.

Potrivit datelor, au fost înregistrate decese ale jurnaliștilor în zece țări. Palestina, în special Gaza, se clasează în capul listei, cu patru cazuri de jurnaliști uciși. În Mexic au fost raportate trei cazuri, iar în Columbia, Republica Democrată Congo, Ecuador, Guatemala, India, Nepal, Peru și Arabia Saudită — câte un caz.

În ceea ce privește numărul total de abuzuri asupra jurnaliștilor, care includ ucideri, arestări, răpiri și dispariții – China ocupă primul loc, cu 115 cazuri, urmată de Siria (69), Myanmar (64), Rusia (62) și Belarus (47). Acestea conduc clasamentul, însă astfel de incidente sunt raportate și în alte state.

Pentru anul 2024, RSF a înregistrat un total de 54 de jurnaliști uciși, cel mai ridicat bilanț anual din ultimii ani. Mai bine de jumătate dintre victime au fost ucise în zone de conflict, iar Gaza s-a evidențiat drept cea mai periculoasă regiune pentru jurnaliști, cu cel mai mare număr de omoruri înregistrat în ultimii cinci ani.

Show More

💬 ...

Back to top button