1.668 de jurnalişti au fost uciși în lume în ultimii 20 de ani
Un total „uluitor” de 1.668 de jurnalişti au fost uciși în întreaga lume în legătură cu munca lor în ultimele două decenii (2003-2022), conform bilanţurilor organizației Reporteri fără Frontiere, bazate pe rezumatele sale anuale. Aceasta înseamnă o medie de peste 80 de jurnalişti ucişi în fiecare an. Numărul total al celor decedați din 2000 până în prezent este de 1.787 de reprezentanți ai mass-media.
„În spatele cifrelor se află chipurile, personalitățile, talentul și angajamentul celor care au plătit cu viața pentru culegerea de informații, căutarea adevărului și pasiunea lor față de jurnalism. În fiecare dintre rezumatele sale anuale, RSF a continuat să documenteze violența nejustificată care i-a vizat în mod special pe angajații din media. Sfârșitul acestui an [2022, n.r.] este un moment potrivit pentru a le aduce un omagiu și pentru a face apel la respectarea deplină a siguranței jurnaliștilor oriunde activează ei”, potrivit lui Christophe Deloire, secretarul general al RSF.
Numărul anual de decese a atins apogeul în anii 2012 și 2013, cu 144 și, respectiv, 142 de jurnalişti uciși. Cifrele, datorate în mare măsură războiului din Siria, au fost urmate de o scădere treptată a numărului celor decedați, până în anul 2019.
Numărul jurnaliştilor ucişi a crescut însă ulterior, în 2022 fiind vorba de 58 de persoane, conform Barometrului libertăţii presei al RSF. Este cel mai mare număr de reprezentanți ai media omorâți în ultimii patru ani şi a fost cu 13,7% mai mare decât în 2021, când au fost ucişi 51 de jurnalişti.
Țările în care s-a înregistrat cel mai mare număr de decese sunt Irak și Siria, urmate de Mexic, Filipine, Pakistan, Afganistan, Somalia. Rusia continuă să fie cea mai mortală țară din Europa pentru mass-media, cu cel mai mare număr de jurnaliști uciși în ultimii 20 de ani de pe continent. Pe locul doi se clasează Ucraina, din cauza războiului declanșat anul trecut, iar Turcia este a treia pe listă.