Suspendarea licențelor a șase posturi de televiziune „care promovează interese străine”, potrivit autorităților statului, a stârnit mai multe reacții. În timp ce exponenții guvernării invocă eforturi de protejare a democrației și cetățenilor, iar canalele vorbesc despre un atac asupra libertății de exprimare, ONG-uri de media și Avocatul Poporului solicită fundamentarea măsurilor luate prin argumente convingătoare.
Decizia de suspendare a licențelor Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). „Deținem informație operativă, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode, inclusiv prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare care fac parte din arsenalul unui război hibrid asupra țării noastre”, a argumentat directorul instituției, Alexandru Musteața.
„Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a scris la scurt timp prim-ministrul Dorin Recean pe pagina sa de Facebook. Iar potrivit președintei Maia Sandu, decizia „face parte din răspunsul autorităților Republicii Moldova de a proteja statul și de a proteja democrația, în special în această campanie electorală de încercările de interferență din partea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova”.
În același timp, președinta Consiliului Audiovizualului a intervenit cu precizări despre faptul că autoritatea nu a propus suspendarea posturilor TV, ci doar a transmis informația relevantă către SIS. „(Vorbim despre) toate rezultatele controalelor noastre, despre încălcarea conceptelor de către canalele TV, care au arătat cum conținutul migrează de la un canal TV la altul. Sau despre cum au fost schimbați fondatorii fără aprobarea Consiliului. (…) Vorbim despre ignorarea în mod deliberat a deciziilor Comisiei Situații Excepționale. Sau aveam control asupra disponibilității conținutului local, când am amendat așa-zisul holding Plahotniuc, când există suspiciuni de activitate concentrată. Totul este în deciziile noastre”, a explicat Liliana Vițu pentru Newsmaker.md.
În aceeași zi, mai multe ONG-uri de media și organizații ale societății civile au emis o declarație prin care „își exprimă îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, în lipsa unor explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive”. Potrivit organizațiilor semnatare, dispoziția CSE nu conține niciun argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza suspendării. Mai mult, lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către SIS.
Îngrijorări împărtășește și Avocatul Poporului. „Implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime. În esență, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale”, se arată în reacția semnată de Ceslav Panico.
REACȚIA TELEVIZIUNILOR VIZATE
Unele posturi vizate de hotărârea autorităților invocă un „atac fără precedent asupra libertății mass-media în Republica Moldova”. „Toate acuzațiile aduse posturilor TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Sancțiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangență cu acuzațiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva”, se arată în comunicatul canalelor Orizont TV și ITV. Iar într-o altă declarație, Prime TV și Publika TV au spus că decizia CSE este „abuzivă și ilegală” și că o vor contesta în instanță, fiind între timp în căutarea soluțiilor tehnice pentru a ajunge la telespectatori, potrivit Radio Europa Liberă.