Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă au criticat recent autoritățile moldovenești pentru că „fac presiuni asupra presei independente și de opoziție”, inclusiv prin aplicarea sancțiunilor. În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a respins „alegațiile” funcționarilor de la Moscova, susținând că ele nu corespund că evaluările obiective, iar autoritatea de reglementare a domeniului audiovizualului a răspuns că activitatea tuturor posturilor TV este reglementată prin prisma legislației naționale.
Săptămâna trecută, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse au îndemnat autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica „de limitare a drepturilor și libertăților cetățenilor”. Adjunctul directorului Departamentului informațional și presă al MAE rus, Ivan Neceaev, a declarat că autoritățile moldovenești „fac presiuni asupra presei independente și de opoziție”. „Degradarea situației privind libertatea presei în această țară stârnește o mare îngrijorare. Autoritățile moldovenești fac presiuni asupra resurselor media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și păreri care nu sunt pe placul guvernării”, a spus el.
Funcționarul a amintit despre interdicțiile privind retransmiterea unor programe informative din Federația Rusă. „Autoritățile [moldovenești, n.r.] monitorizează îndeaproape eterul posturilor de limbă rusă care difuzează în Moldova și le aplică amenzi cu deosebită râvnă. Pe 5 august, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a amendat repetat patru posturi TV de limbă rusă – NTV Moldova, Exclusive TV, Primul în Moldova și Accent TV – pentru «abateri» de la normele stabilite”, a declarat Neceaev pe 11 august.
De asemenea, el a amintit și de decizia Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de a bloca accesul la portalul rus „Svobodnaia pressa” (svpressa.ru).
Replicile oficiale de la Chișinău
Solicitat de Media Azi, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a respins „alegațiile formulate prin declarațiile directorului adjunct al Departamentului de informare al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, care se referă la pretinsa degradare a libertății presei la noi în țară”. „Această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte”, a declarat Daniel Vodă.
Funcționarul reamintește că, în ultimul an, Republica Moldova a avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei și că organizația Reporteri fără Frontiere au clasat țara noastră pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. „Autoritățile vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la libera exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus reprezentantul MAEIE.
Consiliul Audiovizualului (CA) a răspuns, la solicitarea Media Azi, că orice post care deține licență emisă de autoritate este supus reglementărilor conform Codului Serviciilor Media Audiovizuale. „Asigurarea informării corecte este o prioritate a CA și, în acest sens, autoritatea a inițiat și va iniția o serie de controale privind respectarea angajamentelor luate de furnizori atunci când au solicitat licență. Cât privește cazurile particulare invocate de autoritățile ruse, probabil acestea nu au fost atente că printr-un control identic, în luna iulie, a trecut un alt grup de posturi TV (Prime, Publika, Canal2 și Canal3), care a fost sancționat de o manieră similară pentru același tip de încălcare – nerespectarea Concepției generale aprobată de CA”, ne-a spus președinta CA, Liliana Vițu.
Cât privește portalul Svpressa.ru, SIS a stabilit anterior că atât titlul unui material, cât și unele teze enunțate în cadrul unui articol al portalului „reflectă unilateral opinii în susținerea și promovarea agresiunii militare contra Ucrainei precum și anumite informații de natură falsă menite prin propagarea războiului să afecteze securitatea națională”.
În Indicele mondial al libertății presei pentru 2022, elaborat de organizația Reporteri fără Frontiere, Republica Moldova s-a plasat pe locul 40, iar Rusia pe locul 155. Cercetarea a fost elaborată în baza unei noi metodologii, fapt care explică discrepanța majoră dintre datele pentru anul 2022 comparativ cu cei precedenți, în cazul Republicii Moldova fiind vorba de un avans cu 49 de poziții față de 2021.