Un membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD) al Teleradio-Moldova a acuzat entitatea din care face parte de neîndeplinirea obligațiunilor și a catalogat CSD drept o „structură fantomă”. Corneliu Popovici, care face trimitere inclusiv la recomandările emise la Forumul Mass-Media la finele lui 2023, spune că CSD „trebuie să-și certifice utilitatea” în procesul de reformare și dezvoltare a televiziunii publice. De cealaltă parte, președintele Consiliului, Arcadie Gherasim, susține că unele obiecții la adresa structurii pe care o conduce „sunt inventate” și respinge drept o soluție pentru transparența activității CSD transmiterea LIVE a ședințelor.
Popovici: „Cred că CSD a devenit o structură fantomă”
Corneliu Popovici, numit în funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM din partea opoziției, a publicat în luna februarie, pe pagina sa de Facebook, două postări în care a venit cu o serie de acuzații la adresa structurii din care face parte. Acestea au apărut la scurt timp după criticile izbucnite la selecția națională pentru concursul de muzică Eurovision Song Contest 2024. „Regretăm că, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, colegii din Consiliul de supraveghere și dezvoltare al TRM nu au adoptat o poziție proactivă în comunicarea cu publicul și nu și-au exprimat opinia în cazurile în care activitatea companiei Teleradio-Moldova a devenit subiect al disputelor publice”, a scris Popovici. Între altele, el s-a referit la „managementul defectuos, lipsa de transparență decizională și atmosfera toxică din companie”.
Contactat telefonic de Media Azi, Corneliu Popovici a adăugat că, după părerea sa, CSD „nu-și demonstrează utilitatea în procesul de reformare a Teleradio-Moldova”. El a pomenit și de o ședință a CSD care a succedat postarea sa publică și la care s-ar fi ales cu critici din partea colegilor. „S-au făcut acuzații că eu prin aceste afirmații șifonez imaginea Consiliului. Eu doar am confirmat ce au spus colegii de la Forumul Mass-Media, dar asta nu e șifonare, e constatare a unei realități. Cred că CSD a devenit o structură fantomă, una care practic nu-și îndeplinește obligațiunile ce țin de supravegherea și dezvoltarea proceselor de la TRM. Din cauza conducerii domnului Gherasim, CSD a devenit o structură care aprobă pe bandă unele decizii ce vin de la conducerea executivă, mai ales ce țin de gestionarea anumitor resurse. Mă refer aici la bugetul de 2 milioane pentru programul de Revelion, care a generat multe discuții în societate. Eu nu am vrut să aprob o asemenea decizie fără să știu pe ce exact se vor cheltui acești bani. Din câte știu, nici până acum nu s-au pus cheltuielile pe articole. În al doilea rând, eu am fost împotriva desfășurării tendențioase a procesului de evaluare pe interior, care a fost practic o răzbunare față de persoanele incomode din TRM. Nici aici CSD nu a fost receptiv”, a mai spus Popovici.
El a făcut trimitere, în repetate rânduri, la constatările punctate la Forumul Mass-Media în 2023. Mai exact, potrivit rezoluției, „Consiliul de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media nu a adoptat nici în anul 2023 o poziție proactivă în comunicarea cu publicul și nu și-a făcut auzită opinia nici în cazurile când activitatea companiei Teleradio-Moldova a devenit subiect al disputelor publice”.
„Eu cred că CSD trebuie să reacționeze la subiectele ce bulversează societatea, cum ar fi Eurovision, unde au fost probleme de ordin organizatoric. CSD trebuie să prevadă riscuri, să supravegheze procesele din cadrul TRM și trebuie să contribuie la dezvoltare. Nu doar să aprobe, așa cum s-a făcut la finele anului 2023”, a conchis Popovici.
Gherasim: „Are dreptul la opinie”
Drept replică, președintele Consiliului, Arcadie Gherasim, spune că Popovici are dreptul la opinie. „La noi acolo se vorbește mult. Eu nu pot să-l împiedic să scrie, să publice, eu doar l-am atenționat că el încalcă literele G și H din punctul 58 al regulamentului CSD”, a declarat el pentru Media Azi, cu referire la regulile de conduită ale membrilor Consiliului.
Gherasim a punctat, între altele, că „nu a înțeles” constatarea emisă de colegii de breaslă la Forumul Mass-Media din decembrie anul trecut: „Credem că sunt niște obiecții inventate de cineva. Am ajuns la concluzia asta pentru că nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ne-a întrebat, nimeni nu ne-a obiectat. Cineva a decis acolo să spună că noi dormim și așa mai departe. Dar Partidul Socialiștilor și Adela Răileanu, când am fost la comisia parlamentară, a constatat că CSD e transparent și deciziile noastre sunt pe site. Cui îi trebuie – ne găsește, cui nu-i trebuie – face declarații de presă”.
Întrebat dacă o soluție pentru transparența activității Consiliului ar fi transmisiunea LIVE a ședințelor, Gherasim a dat de înțeles că nu i se pare o decizie potrivită. „Nu ne obligă nimeni să transmitem în direct. Conform legii cu privire la administrația publică locală, deciziile sunt transparente. Iar deciziile noastre așa sunt. Alte probleme care ar putea să fie? Cu ce ocazie să transmitem? Noi discutăm și chestii închise, și mai deschise, și discuții în contradictoriu avem, îndrăznețe și gălăgioase uneori. Contează deciziile pe care le adoptăm”, consideră Arcadie Gherasim.
Gherasim a comentat și deciziile financiare, în speță – cheltuielile pentru programul de Revelion, catalogate de Popovici drept exagerate. „El habar nu are cât s-a cheltuit, a învârtit cifra asta public și a scris că asta e o problemă publică. Până la urmă, am solicitat să se dea lista tuturor onorariilor pentru Revelion. Noi am pornit de la ideea că, dacă se plătește un ban, atunci să se facă pentru muncă calificată. Am ajuns însă la concluzia că s-a făcut și muncă necalificată și vom analiza cheltuielile. Iar domnul Popovici nu a votat niciodată o decizie financiară, nu știu de ce”, afirmă el.
Într-un final, Gherasim a declarat că CSD ia „decizii dure și concrete”. „Noi avem alte priorități, nu facem șuruburi, ci emisiuni. Noi avem sarcina să transformăm acest «festival» în instituție publică și avem niște decizii foarte concrete. Dacă acestea nu se vor îndeplini, iată atunci să vorbim”, a conchis el.
Onofrei: „Discuțiile pe Facebook nu sunt discuții de calitate”
Disensiunile apar la mai bine de doi de la numirea în Parlament a membrilor CSD. În 2021, într-un interviu pentru Media Azi, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, își exprima speranța că TRM se va moderniza. „Nu cred că va fi ușor, dar lucrurile trebuie să se schimbe pentru că Teleradio-Moldova, în calitate de furnizor public național de servicii media, ar trebui să fie un model, o televiziune și un radio vizionate și ascultate cu tare multă plăcere”, spunea deputata acum mai bine de doi ani. Ea mai adăuga că Arcadie Gherasim, care a fost votat în funcție la propunerea majorității parlamentare, se bucură de independență și „nimeni nu poate să-i indice ce și cum să facă”.
Liliana Nicolaescu-Onofrei își menține poziția și în prezent. „Nimeni dintre noi, cei care i-am votat, nu are dreptul să intervină în activitatea CSD decât atunci când analizăm rapoartele, ceea ce se întâmplă o dată în an. Mai facem și solicitări atunci când apare necesitatea, chiar recent a fost o asemenea solicitare de la opoziție. Am primit raportul CSD și-l vom examina până la sfârșitul acestei luni. Pentru noi e clar că este foarte greu să reformezi o instituție, mai ales că dumnealor (n.r. – membrii CSD) au aceleași probleme de personal, greu găsesc specialiști foarte buni. CSD și managementul companiei trebuie să reușească să facă față misiunii furnizorilor publici de servicii media”, consideră deputata PAS.
După părerea sa, „consiliul poate liber să facă ședințe publice”. „Ceea ce nu se întâmplă bine, cred eu, e când sunt discuții pe Facebook. Ele nu sunt discuții de calitate. S-a încercat să se rezolve, prin mijlocirea opoziției, și un conflict de muncă la comisie, în Parlament. Dar Parlamentul nu are atribuții să rezolve conflicte de muncă, managementul companiei e cel care trebuie să se îngrijească de asta. Eu văd și niște dedesubturi care nu sunt îndreptate spre calitatea activității în instituție, dar spre generarea unor discuții contradictorii”, conchide președinta comisiei de profil.
Reamintim că noua componență a CSD a fost aprobată de Parlament la data de 25 noiembrie 2021. Media Azi scria că pentru aprobarea hotărârii au votat 81 de deputați, iar decizia de a desemna o nouă componență a CSD venise la trei săptămâni după ce Legislativul a promovat proiectul de lege privind revenirea companiei publice TRM sub control parlamentar. Conform acelei decizii, din noua componență a CSD urmau a face parte Arcadie Gherasim și Sergiu Stanciu, propuși de către majoritatea parlamentară, Corneliu Popovici, propus de opoziție și patru persoane din partea societății civile – Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan și Irina Mațenco. Între timp, Jardan a renunțat la fotoliul de membru, fiind înlocuit de scriitoarea Maria Șleahtițchi.