Grupul de experți pentru accesul la informații (AIG) din cadrul Consiliului Europei a publicat primul său raport de evaluare a felului în care Republica Moldova implementează Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, cunoscută ca și Convenția de la Tromsø. Din raportul lansat pe 16 iulie reiese că actualul cadru legal corespunde în mare măsură standardelor internaționale, iar anumite aspecte pot fi îmbunătățite.
Raportul analizează detaliat Legea privind accesul la informație, adoptată în iunie 2023. Potrivit concluziilor, noul cadru legal corespunde în mare parte prevederilor Convenției de la Tromsø – primul instrument juridic internațional obligatoriu care recunoaște dreptul general de acces la documentele oficiale deținute de autoritățile publice.
„În Republica Moldova, dreptul de acces la informațiile deținute de autoritățile publice la cerere este garantat fără discriminare și în conformitate cu convenția, care nu face nicio distincție între jurnaliști și alte persoane”, afirmă autorii. „Cu toate acestea, în absența unor informații relevante, AIG nu a tras concluzii privind excluderea informațiilor de mediu din sfera de aplicare a legii și reglementarea lor specială prin proceduri guvernamentale, conformitatea cu Convenția rămânând neclară”, arată sursa.
Experții au mai constatat că limitările dreptului de acces la informație, prevăzute în lege, sunt conforme tuturor intereselor enumerate în Convenție, precum securitatea națională, ordinea publică, prevenirea infracțiunilor și protecția vieții private. „Anumite limitări ale accesului la informațiile ce constituie secrete de stat, bancare sau medicale pot fi largi și chiar absolute în natură. Prin urmare, AIG încurajează Republica Moldova să aplice în aceste cazuri prevederile legii, care cer evaluarea interesului public în divulgarea informațiilor și să se asigure că utilizarea restricțiilor absolute de acces la documentele oficiale este redusă la minimum, în conformitate cu Convenția”, se mai spune în raport.
La 31 martie 2022, în cadrul reuniunii Părților la Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, cunoscută ca și Convenția de la Tromsø, au fost selectați cei zece membri ai Grupului de specialiști privind accesul la documentele oficiale. Experta Veronica Crețu a fost aleasă în calitate de membră din partea Republicii Moldova.
Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale este primul instrument juridic internațional obligatoriu care recunoaște dreptul general de acces la documentele oficiale deținute de autoritățile publice. Documentul a intrat în vigoare pe 1 decembrie 2020, fiind ratificat în prezent de 15 state, inclusiv Republica Moldova. Tot pe 16 iulie, AIG a făcut publice primele rapoarte și pentru alte zece țări.