CA a respins solicitarea lui Rizea de a obține licența pentru postul Realitatea TV din Moldova

Consiliul Audiovizualului (CA) a respins solicitarea de eliberare a licenței de emisie companiei Realitatea-PHG, deținută în proporție de 50% de către politicianul român Cristian Rizea, pentru canalul TV Realitatea din Moldova. Cererea nu a fost admisă inclusiv din cauza volumului insuficient de opere europene, prezentat în proiect. 

Potrivit proiectului editorial și structurii, serviciile de programe ale TV Realitatea din Moldova se preconizau a fi difuzate prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară și pe pagina web cu aceeași denumire în format generalist. Cristian Rizea a menționat în cadrul ședinței că intenționează să difuzeze inclusiv produse europene pe post, preluate de la postul Realitatea din România. „Ne dorim o televiziune europeană, iar principalul nostru obiectiv este, ținând cont de faptul că Republica Moldova este țară candidată pentru accedere în Uniunea Europeană, informarea corectă a publicului. Fără fake news”, a spus Cristian Rizea. El a adăugat că televiziunea ar fi avantajată și prin prezența unui corespondent special la Bruxelles.

„Deocamdată, observ din structura serviciului media audiovizual că nu este respectat articolul din Codul serviciilor media audiovizuale care prevede că operele europene trebuie să fie de cel puțin 50%. Deci, structura nu respectă prevederile Codului, motiv pentru care personal voi vota pentru respingere”, a precizat președinta CA, Liliana Vițu.

Rizea a replicat că cifrele inițiale corespundeau cerințelor și că le-ar fi modificat după ce șeful Direcției licențiere și autorizare, Nicolae Dastic, l-ar fi obligat să facă acest lucru. „În primul rând nu v-am obligat, v-am recomandat, reieșind din calculele din grila de emisie, pe care le-am efectuat de față cu dvs. (…) Discuția a fost despre racordarea grilei la structura serviciilor media”, a replicat Dastic în cadrul ședinței.

Rizea a mai acuzat CA că nu l-a anunțat la timp despre ordinea de zi a ședinței și că ar fi aflat din presă. „Nu suntem un loc unde se discută falsuri. Ordinea de zi este publicată pe site, nu este o scurgere de informații ”, i-a răspuns Liliana Vițu. De menționat că reporterul Media Azi care a vorbit cu Rizea a aflat informația despre ordinea de zi de pe site-ul autorității, cu patru zile înainte. 

Într-un final, cinci membrii din șapte prezenți la ședință au votat pentru respingerea cererii, iar doi – pentru suspendarea deciziei.

Membra CA Tatiana Crestenco și-a explicat bunăoară decizia prin faptul că formatul TV propus este unul generalist și că în Republica Moldova sunt suficiente canale de acest format. Cristian Rizea a întrerupt-o și a continuat să-i acuze pe membrii CA precum că aceștia ar fi decis în prealabil să nu-i acorde licența de emisie: „E o bătaie de joc ceea ce faceți. Nu mai spuneți că vreți unire cu România. Să nu mai stați cu mâna întinsă la România să vă dea bani, să nu mai luați pașapoarte românești, că uite ce faceți. Când vrea România să informeze moldoveanul, vă bateți joc. (…) Ați primit ordin. Știam de aseară”.

„Nimeni nu a avut nicio întâlnire. Membrii CA nu s-au întrunit ieri. Niciun membru. Cred că toți șapte pot să spună că noi nu ne-am întâlnit ieri. Domnul Dastic a informat că a vorbit despre raportul dintre grilă și procentaj. Deci nimeni pe nimeni nu l-a impus de la CA să modifice”, a mai precizat Liliana Vițu. 

Potrivit datelor publice, Realitatea-PHG a fost înființată pe 7 octombrie 2020. Cristian Rizea și Iulian Ditcov dețin câte 50% din firmă, iar administratorul companiei este Veaceslav Belescu.

Anticoruptie.md a scris anterior despre planurile lui Rizea de a lansa o televiziune la Chișinău. Portalul nota că partenerul de afaceri a lui Rizea, businessmanul Iulian Ditcov, a fost condamnat în noiembrie 2014 la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul „Poșta română”, ulterior fiind eliberat condiționat. Sursa menționează că Cristian Rizea a fost parlamentar în Partidul Social Democrat din România în perioada 2008-2016. Ulterior, el s-a stabilit în Republica Moldova, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România pentru infracţiuni de corupţie. Într-o intervenție video a sa, Rizea a respins și informațiile cu privire la condamnarea sa în România: „Nu am delapidat niciun ban public, niciun leu de la bugetul public”.

Cristian Rizea a obținut și cetățenia Republicii Moldova, retrasă ulterior pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Politicianul nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță, iar o decizie definitivă încă nu a fost emisă. 

Recent, Cristian Rizea a fost obligat de instanță să dezmintă informația falsă și defăimătoare, care lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională a jurnalistei TV8 Mariana Rață.

Exit mobile version