How to

(VIDEO) Sfaturi de supraviețuire pentru jurnaliștii care informează din zone de conflict

De ce este necesar să putem utiliza o hartă cu busolă, să putem oferi primul ajutor și să avem mai multe cartele SIM? Cum ne comportăm în situații extreme, în cazul în care am decis să reflectăm conflictele militare din zone fierbinți? La aceste și alte întrebări a răspuns locotenent-colonelul Ianec Deli, comandant locțiitor al Brigăzii Nr. 2, fost comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova, în cadrul unei instruiri organizate de Celula de criză a jurnaliștilor a Centrului de Jurnalism Independent.

ÎNTREBĂRI ÎNAINTE DE IEȘIREA ÎN TEREN

  • Cunoașteți suficient despre locul unde plecați? Absolut orice informație este importantă – de la cum s-a început conflictul și finalizând cu obiceiurile ori trăsăturile distincte ale localității în care intenționați să plecați.
  • Subiectul pe care vreți să-l abordați merită tot riscul pe care vreți să-l asumați? Și dacă ați răspuns cu da, atunci treceți la următoarea întrebare.
  • Care sunt riscurile-cheie și cât de pregătiți sunteți pentru cele care pot să apară? Purtați o discuție deschisă cu militari la subiect. Sunt două aspecte importante în acest sens – starea voastră psihologică și starea fizică. Spre exemplu, cât de pregătiți sunteți să vedeți oameni morți, cu capete zdrobite sau să intrați într-o zonă unde de o săptămână nu au fost evacuate cadavrele și persistă un miros insuportabil? Cât de pregătiți sunteți să veniți într-o zonă unde băștinașii trec pe lângă cadavre și nu reacționează pentru că e vorba de adversari? Acestea sunt situații care o să vă marcheze, iar  unele dintre ele o să vă lase cicatrici pe viață. Unii vor putea trece peste astfel de momente, alții nu o să treacă toată viața. Cu privire la pregătirea fizică, ce faceți atunci când nu aveți automobil? Ați nimerit într-o ambuscadă, spre exemplu. O să aveți de parcurs distanțe de zeci de kilometri, mai ales dacă ne referim la situația din Ucraina, iar posibilitatea de a nimeri sub un bombardament este 90%. 
  • Care este planul alternativ pentru a menține legătura cu oficiul de bază? Ce faceți dacă telefonul mobil s-a defectat? Trebuie să vă gândiți la alternative în asemenea cazuri. Dacă o să mergeți cu ideea „fie ce-o fi, că o să fie bine”, atunci din start sunteți sortiți eșecului. Elaborați un plan B.

DOUĂ TRUSE DE ALERTĂ

Dacă totuși ați decis să mergeți, pregătiți două truse de alarmă sau, cum spun militarii, sac sau rucsac.

În primul rând, trebuie să aveți harta locului în care mergeți și GPS. Trebuie să știți să lucrați cu harta, inclusiv cu busola. În sec XXI, toată lumea se bazează pe gadgeturi, dar în război hibrid se întreprind măsuri ca niciun gadget să nu funcționeze și toată lumea trebuie să înțeleagă că harta și busola sunt indispensabile atunci când plecați într-o țară străină.

Trebuie să aveți un carnet și creion pentru notițe. Unii aleg pixuri, dar recomandate sunt creioanele pentru că sunt mai practice.

Casca și vesta antiglonț nu trebuie să lipsească din arsenalul dvs, pe lângă cameră, microfon și altele. Acestea trebuie ajustate după parametrii dvs: casca – să nu vă „joace” pe cap, să nu vă încurce când alergați; vesta – să fie ajustată pe corp ca să vă protejeze adecvat. De regulă, ofițerii vă dotează cu asemenea lucruri la locul de destinație, însă s-ar putea ca mărimea potrivită să lipsească. Dacă vesta e largă, atunci prin ea poate trece orice, prin diferite unghiuri. Gradul de protecție pentru o vestă antiglonț este de 7,62 mm, asta înseamnă armament ușor de infanterie. În plus, ea protejează de diferite schije – de bomba de aviație, de artilerie. Greutatea ei e în jur de 12 kg. Placa vă protejează pieptul, cutia toracică până la abdomen, spatele (unde sunt organele vitale) și partea de jos a corpului. 

În sacul de alarmă trebuie să avem și elemente de iluminare de rezervă, care funcționează în mod autohton. Așa-numitele stick lighters care funcționează pe bază de fosfor. E suficient să lumineze calea. Recomandarea e să dețineți două lanterne – una pentru mână și alta pentru cap. Niciodată nu știți în ce circumstanțe vă veți pomeni și este necesar să aveți diferite lentile colorate. Militarii folosesc diferite parole prin diferite culori și asta ar putea să vă ajute. Este important să stabiliți contacte cu militarii și, în momentul în care veți ajunge în zonele respective, o să aflați semnificația lor.

Luați pungi de gunoi mai trainice, inclusiv pentru cazurile când trebuie să traversați cursuri de apă, de exemplu. În așa caz, tot echipamentul pe care îl aveți îl puneți în aceste pungi. De asemenea, pot apărea situații când circumstanțele o să vă impună să vă satisfaceți necesitățile fiziologice în niște condiții inumane și atunci pungile vă vor fi de folos.

Este util să aveți un cuțit multifuncțional, care să fie dotat și cu șurubelniță, pilă. De asemenea, un set compact cu lingură, furculiță și vase, preferabil din plastic, pentru că după utilizare puteți să le ardeți și să nu lăsați gunoi.

Luați un rucsac trainic cu 4-5 carabine pe care le puteți folosi.

Luați o mască împotriva gazelor.

Luați un încărcător multifuncțional, cu posibilitatea de a-l utiliza pentru diverse prize.

Trebuie să aveți mănuși, fular și căciulă, indiferent de zona în care plecați. Sunt regiuni în care ziua e foarte cald, dar noaptea e foarte frig.

Ochelarii de protecție sunt un alt obiect necesar, pentru că poate să bată vânt, să zboare schije. Sunt articole necesare la fel ca vesta și casca de protecție.

Protectoarele de urechi sunt necesare, deoarece în zonele respective se aud zgomote mari. Dacă se termină, le puteți confecționa singuri din tifon. Nu lăsați urechile neprotejate.

TRUSA MEDICALĂ ȘI PÂINEA DE ZI CU ZI

  • Trusa de ajutor medical este un element critic. În varianta ideală, ea trebuie să conțină câteva pachete separate de pansament, protectoare a rănilor penetrante, o folie izolatoare, un garou pentru a opri hemoragiile. De asemenea, trebuie să știți să utilizați lucrurile din trusa medicală. Este utilă o pregătire cu specialiști în medicină cu privire la ajutorul medical primar în condiții de stres și cum se transportă un rănit în condiții de luptă.
  • Mai e nevoie de hrană rece pentru 24 de ore. Cele mai elementare lucruri – un pachet de pesmeți sau covrigei și o conservă cu o valabilitate de cel puțin un an.  Ele sunt rezistente la mai multe condiții climaterice.
  • Să aveți mai multă lenjerie de rezervă. Trebuie să știți cam cât timp veți petrece în teren. Vă recomand să aveți schimburi pentru minim 3-4 zile dacă ieșiți chiar și pentru o oră în teren. Dar dacă plecați în deplasare pentru 3-4 zile, atunci setul să fie de cel puțin 7 zile. De asemenea, includeți șervețele umede și pudră pentru copii în caz de arsături. Dacă nu dispuneți de condiții pentru duș, utilizați aceste două lucruri. Grija față de sănătate trebuie să fie preocuparea nr. 1. Absolut nimeni nu-și face griji acolo pentru sănătatea dumneavoastră . 
  • Sacul de dormit este un alt atribut necesar.

INSIGNA CU PRESA

Obligatoriu să purtați semnul distinctiv PRESA/PRESS. Sunt două situații în acest sens. Una e când presa este inclusă într-un element militar și militarii trebuie să asigure securitatea jurnaliștilor. Și în asemenea cazuri indiciul trebuie să existe. Când nu sunteți incorporați într-un element militar, atunci e și mai critic să aveți această inscripție. Dacă ea lipsește, oricine poate să îndrăznească de la a vă lovi, până la a trage cu gloanțe. 

Verificați permanent prognoza meteo, pentru că nu o să mergeți toată ziua cu protecția împotriva ploii, ci doar atunci când știți despre acest lucru. 

Nu plecați în teatru de operațiuni fără echipamentul necesar, pentru că de asta depinde informarea corectă. Mai bine eu, ca cetățean de rând, să nu primesc azi nicio informație, dar să o primesc mâine și să fie una corectă, decât să încerc să o obțin azi și, din această cauză, doi-trei oameni să-și piardă nejustificat viețile. Protecția voastră este crucială. 

Insistați să fiți încadrați la o entitate militară. Gradul de protecția personală în așa caz este mult mai mare. Transportarea din punctul A în B o veți face cu militarii și nu o să vă expuneți acelor riscuri dacă v-ați deplasa cu transport public, de exemplu. Militarii au și adăposturi de care puteți beneficia în caz de bombardament.

Nu încercați să desfășurați interviuri pe întuneric. Planificați-le cu durată de până la o oră și jumătate, pentru că aproximativ atât durează o serie de atac de la lansare până la pregătirea de a lansa un alt atac. 

CUM NE COMPORTĂM LA UN PUNCT DE CONTROL NEAUTORIZAT

În cazul în care vă apropiați de un punct de control neautorizat, contactați imediat redacția și spuneți unde vă aflați, fiindcă în următoarele minute situația poate să se schimbe dramatic – de la faptul că vi se permite să treceți, până la prizonierat sau atacuri. Colegii vor ști cel puțin unde unde vă aflați când i-ați contactat ultima dată. E bine în așa cazuri să aveți telefoane de satelit. Asigurați-vă că aveți mai multe cartele SIM care funcționează în regiune în cazul în care turnurile mobile ale unui operator sunt doborâte. 

Dacă sunteți cu un automobil civil și ați zărit de departe că vă apropiați de un punct periculos, plecați imediat. Nu vă încercați norocul. Nimeni nu va da doi bani pe un jurnalist care încurcă jocurile unui individ cu o misiune clară de a nimici pe cineva. Legitimațiile și buletinele de identitate nu au nicio valoare. 

Dacă totuși ați ajuns la punctul de control neautorizat, cooperați cu cei de acolo. Nu încercați să invocați drepturile jurnaliștilor, legi. V-au spus „Coboară”! – coborâți, „Mergi încolo”! – mergeți. Nu încercați să intrați în polemici.

Dacă  ați nimerit sub un foc, indiferent unde vă aflați – în încăpere, în câmp – primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să luați poziția culcat, după care trebuie să faceți o analiză rapidă a situației. Dacă sunteți în încăpere – ieșiți de acolo. Dacă sunteți în câmp – identificați prima groapă, prima tranșee sau un copac mai gros ca să vă puteți adăposti. O siguranță minimă vă poate oferi și o mașină de luptă, dar și una civilă, dar să vă asigurați că nu are loc vreo scurgere cu carburanți. Sub nicio formă să nu credeți că o încăpere vă va asigură protecția. Doar dacă este un buncăr, dar casele sau locuințele multietajate trebuie evitate.

Pe câmpul de luptă să vă deplasați prin salt, adică vă sculați, faceți doi-trei pași și reveniți jos. Până a vă scula, vă asigurați din stânga și din dreapta și vă deplasați în același mod. De asemenea, când vă deplasați nu mergeți drept, dar în zigzag, stânga – dreapta.

Trebuie să vă țineți de plan și să-l faceți cunoscut centrului militar.

Încercați tot timpul să vă deplasați în grupuri. Probabilitatea de a supraviețui în grup este mai mare.

Nu încercați să luați interviuri în mijlocul unui atac sau în timpul unei acțiuni de agresiune. Nu încercați să vă aflați între forță și elementul care opune rezistență. Atunci când situația va fi luată sub control, atunci puteți să luați interviul.  

Respectați protocoalele de siguranță din localitatea în care vă aflați. Ele pot fi impuse fie de o entitate militară, fie de una civilă care administrează localitatea. Dacă protocolul de siguranță nu este respectat și vă aflați într-o regiune unde este declarată stare de război, puteți fi arestați și extrădați în țara de proveniență, în cel mai bun caz, la finele ostilităților. 

Demonstrați empatie și respect oriunde v-ați afla.

Show More

💬 ...

Back to top button