Actualitate

Inițiativa pentru Încredere în Presă, prezentată la Chișinău. Ce presupune mecanismul

Reprezentanți ai organizației Reporteri fără Frontiere au prezentat la Chișinău joi, 21 septembrie, Inițiativa pentru Încredere în Presă (Journalism Trust Initiative), un mecanism internațional care recompensează jurnalismul etic, oferind instituțiilor de presă oportunitatea să-și certifice statutul de sursă de încredere și calitativă de informație. Discuțiile au avut loc în cadrul atelierului „Calitatea presei, o garanție pentru libertatea mass-mediei”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în colaborare cu organizația cu sediul la Paris. 

Potrivit RSF, Inițiativa pentru Încredere în Presă (JTI) a apărut drept răspuns la necesitatea, la nivel global, de a distinge sursele de informație demne de încredere pe piața media. Bertrand Mossiat, manager regional al proiectului Europa pentru JTI, a explicat că organizația a solicitat  drept urmare Comitetului European pentru Standardizare (CEN) crearea unui standard pentru instituțiile de presă responsabile de diseminarea informației de interes public, după modelul ISO.

130 de organizații au colaborat pentru a crea acest standard cu scopul de a evidenția jurnalismul de calitate. Acesta reprezintă un normativ bazat pe o serie de criterii de evaluare. „Standardele ISO sunt utilizate în toate tipurile de industrii pentru a oferi tuturor actorilor și partenerilor lor o garanție de calitate pentru serviciile, produsele sau procesele pe care le execută. După acest model, JTI este numele primului standard pentru editori de știri, ce vizează promovarea transparenței, independenței și responsabilității redacțiilor”, a subliniat Mossiat.

Reprezentantul RSF a confirmat faptul că acest mecanism de evaluare este disponibil pentru toate tipurile de instituții media, din oricare parte a lumii, principalele beneficii fiind predictibilitatea și încrederea în fața agențiilor de publicitate și a investitorilor, în ceea ce privește ofertele de granturi, sistemele de recomandare a serviciilor de presă și, nu în ultimul rând, dezvoltarea calității mass-media.

CUM FUNCȚIONEAZĂ MECANISMUL

Pașii procesului de certificare încep de la etapa de autoevaluare a instituției media, prin oferirea răspunsurilor la mai multe întrebări ce țin de criteriile JTI. Printre acestea se numără elementele de identificare a instituției, organigrama, datele de contact, declarația misiunii editoriale, sursele de venit, modalitatea de utilizare a datelor cu caracter personal, existența unui ghid editorial, a unei metodologii de evitare a conflictelor de interese, distincția clară dintre caracterul informativ, publicitar sau de opinie al informațiilor și altele. Rezultatele autoevaluării pot fi făcute publice prin intermediul raportului de transparență JTI. Etapa finală constă în efectuarea unui audit extern, de către o entitate terță.

Ziarul de Gardă (ZdG) este prima instituție de presă din Moldova care a completat procesul de evaluare și a făcut public raportul pe site-ul JTI, unde poate fi găsită lista instituțiilor de presă care s-au aliniat criteriilor de corectitudine și transparență. Directoarea ZdG, Alina Radu, a confirmat pentru Media Azi că procesul de completare a durat câteva săptămâni: „Sunt foarte multe întrebări, dar nu e foarte complicat. În schimb, ai posibilitatea de a-ți evalua încă o dată echipa, să vezi dacă ai toate codurile și regulamentele interne care probează corectitudinea ta ca redacție. Am avut să ajustăm, să ne uităm și la experiența altor instituții media internaționale reputate”, a declarat Alina Radu. Totodată, ea a menționat că sunt în căutarea finanțării și a unui auditor extern pentru a putea obține certificarea JTI propriu-zisă.

Potrivit datelor RSF, mai mult de 850 de instituții media din 80 de țări sunt deja parte a procesului de aliniere la criteriile de transparență JTI. 125 dintre acestea au ales să facă publice rezultatele autoevaluării, iar 20 de instituții de presă au primit certificarea JTI în urma auditului extern.

Show More

💬 ...

Back to top button