Actualitate

Eurodeputații au votat legea europeană privind libertatea presei. Organizații de media cer implementarea eficientă a noilor norme

21 de organizații din domeniu media au semnat o scrisoare în care solicită statelor membre ale Uniunii Europene, organismelor de reglementare și Comisiei Europene să ia măsuri pentru implementarea eficientă a Actului european privind libertatea mass-media, adoptat de Parlamentul European pe 13 martie. Legea este o premieră în reglementarea domeniului la nivelul UE. Printre semnatari se numără și Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova.

Actul european privind libertatea mass-media a fost adoptat cu votul a 464 de eurodeputați reuniți în plenul de la Strasbourg, 92 de voturi împotrivă şi 65 de abţineri. Documentul va obliga țările UE să protejeze independența presei de ingerințe economice, politice și guvernamentale,  iar toate formele de intervenție în deciziile editoriale vor fi interzise. Între altele, autorităților le va fi interzis să facă presiuni asupra jurnaliștilor și editorilor pentru ca aceștia să își dezvăluie sursele, inclusiv prin mijloace ca plasarea lor în detenție, aplicarea de sancțiuni, percheziționarea birourilor sau instalarea unor softuri de supraveghere intruzive pe dispozitivele lor electronice, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Sursa precizează și despre garanții semnificative pentru situațiile în care pot fi utilizate programele spion (spyware).

De asemenea, toate instituțiile media vor avea obligația să publice informații despre structura lor de proprietate. Acestea vor fi incluse într-o bază de date națională, iar redacțiile vor trebui să menționeze și dacă sunt deținute direct sau indirect de stat. În plus, eurodeputații au prevăzut un mecanism care va împiedica platformele online foarte mari precum Facebook, X (fostă Twitter) sau Instagram, să restricționeze arbitrar sau să elimine conținutul mass-media independent. Platformele vor trebui mai întâi să facă distincția între mass-media independentă și sursele neindependente, se mai arată în comunicat.

În baza noului cadru legislativ, ar urma să fie creat Comitetul european pentru servicii mass-media, un comitet nou la nivel european, alcătuit din autorități naționale de reglementare. 

„Jurnaliștii au acum un aliat, un set de instrumente care îi protejează, le sporește independența și îi ajută să facă față provocărilor, interferențelor și presiunii cu care se confruntă adesea la locul de muncă. Acest regulament este un răspuns adresat lui Orbán, Fico, Janša, Putin și celor care doresc să transforme mass-media în propriile instrumente de propagandă sau să răspândească știri false și să destabilizeze democrațiile noastre. Niciun jurnalist nu ar trebui să se teamă vreodată de orice fel de presiune atunci când își face treaba și informează cetățenii”, a declarat în plen raportoarea Comisiei pentru libertăți civile, Ramona Strugariu.

La scurt timp după adoptare, 21 de organizații din domeniul media au lansat o scrisoare publică prin care atenționează că, în anumite domenii, Actul european privind libertatea mass-media stabilește doar standarde minime. „Statele membre pot și ar trebui să meargă mult mai departe în stabilirea unor garanții mai puternice pentru a proteja libertatea și pluralismul mass-media și drepturile jurnaliștilor, în special împotriva utilizării supravegherii intruzive și a programelor spion”, se arată în document.

„Facem apel la Comisia Europeană, la guvernele naționale și la autoritățile independente de reglementare să colaboreze îndeaproape cu părțile interesate din domeniul mass-media pentru punerea în aplicare deplină și eficientă a legii, pentru a contribui la consolidarea libertății și pluralismului mass-media în întreaga Uniune Europeană. Pentru a sprijini acest proces, unele dintre organizațiile semnatare vor pregăti, acolo unde este necesar, evaluări și recomandări pentru a ajuta statele membre, mass-media și părțile interesate din societatea civilă cu această sarcină crucială”, conchid semnatarii.

Show More

💬 ...

Back to top button