Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual la 3 mai sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), pune în 2022 accentul pe impactul erei digitale asupra libertății mass-media.
În acest context, în perioada 2-5 mai, UNESCO și Republica Uruguay vor găzdui Conferința globală anuală a Zilei Mondiale a Libertății Presei. Evenimentul va avea drept tematică „Jurnalismul sub asediu digital”. În cadrul reuniunii se planifică să se discute despre impactul erei digitale asupra libertății de exprimare, a siguranței jurnaliştilor, accesului la informație și confidențialitate.
Organizatorii anunță că, și în acest an, în cadrul conferinței de Ziua Mondială a Libertății Presei 2022 vor participa atât factorii de decizie, jurnaliștii, reprezentanții mass-media, activiștii, managerii de securitate cibernetică, cât și experți în domeniul juridic, pentru a aborda problemele din media și a identifica soluții concrete în vederea eliminării amenințărilor generate de supravegherea sporită a libertății presei și vieții private.
„Cu toții trebuie să facem mai mult pentru a elimina riscurile și a profita de oportunitățile erei digitale. În această Zi Mondială a Libertății Presei, invit statele membre, companiile de IT, comunitatea media, precum și pe toți reprezentanții societății civile să se unească pentru a dezvolta o nouă structură a lumii digitale – una care să protejeze atât jurnalismul, cât și pe jurnalişti”, a menținat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinţei Generale a UNESCO din anul 1991. ONU a decis să marcheze această dată pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, dar şi de pe urma adoptării, la 3 mai 1991, a Declaraţiei Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă. Textul a fost rezultatul întrunirii ziariștilor din Africa în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia. Documentul a fost primul dintr-o serie de astfel de declarații în întreaga lume, care afirmau angajamentul comunității internaționale față de libertatea presei.
„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, proclamă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.