Un plan de acțiuni dedicat securității jurnaliștilor ar urma să fie aprobat în a doua jumătate a anului 2025, susține Ministerul Culturii

Ministerul Culturii afirmă că un plan de acțiuni destinat consolidării securității jurnaliștilor ar urma să fie aprobat în a doua jumătate a anului 2025. Documentul va include mai multe măsuri și va servi drept instrument pentru crearea unui mediu mai sigur de activitate jurnalistică, potrivit unui răspuns oficial al instituției.

În răspunsul semnat de secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, se precizează că planul de acțiuni va viza aspecte precum: evaluarea situației în domeniu; revizuirea legislației existente; elaborarea unui mecanism de monitorizare constantă a situației privind siguranța jurnaliștilor; instruirea jurnaliștilor și a colaboratorilor autorităților publice în vederea consolidării cooperării și reacției în situații de criză; campanii publice de informare.

Reprezentanții ministerului susțin că inițiativa este „o prioritate constantă în dialogul care îl poartă Republica Moldova cu Comisia Europeană și Consiliul Europei, dar și în contextul angajamentelor asumate de către Republica Moldova în procesul de integrare europeană”.

Într-un apel public de la începutul lunii aprilie, mai multe organizații neguvernamentale de media au semnalat „o escaladare alarmantă a atacurilor împotriva reprezentanților presei, manifestate prin amenințarea cu moartea, cu vătămarea integrității corporale sau a bunurilor jurnaliștilor, prin acostarea jignitoare și intimidarea reporterilor care documentează proteste sau abordează politicieni pentru a obține întrebări, prin atacuri cibernetice, campanii coordonate de discreditare a imaginii unor redacții și jurnaliști”.

Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de organizațiile cosemnatare, atrage atenția asupra faptului că garanțiile legale sunt insuficiente și ineficiente, fapt demonstrat atât prin lipsa cazurilor de aplicare practică, cât și prin proliferarea impunității.

O primă discuție pe platformă parlamentară cu privire la consolidarea cadrului normativ care vizează protecția presei a avut loc la 1 aprilie. Deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei pentru mass-media, a menționat despre ineficiența normelor care reglementează securitatea mass-media și a anunțat despre elaborarea unui proiect de lege care să sprijine siguranța și protecția jurnaliștilor.

Exit mobile version