Surse și recomandări jurnalistice pentru o abordare corectă a temelor legate de migrație și refugiați

În contextul războiului din vecinătatea noastră, dar și al celui din Orientul Mijlociu, crizele imigrației și ale refugiaților, atât pe intern cât și pe extern, nu dau semne să se epuizeze prea curând, fiind în continuare surse de subiecte jurnalistice. Potrivit Raportului Mondial privind Migrația din 2018, mass-media joacă un rol important în conturarea discursurilor politice ce afectează modul în care oamenii gândesc și acționează, modul în care factorii de decizie prioritizează agende, dar și modul în care migranții iau decizii.

Fiind un subiect cu impact major, complex și divers, criza refugiaților le solicită jurnaliștilor nu doar calități profesionale, ci și umane. Media Azi a compilat sugestii din mai multe surse relevante privind norme esențiale în abordarea subiectelor legate de refugiați.

Carta de la Roma, de exemplu, oferă o serie de recomandări în legătură cu felul în care presa ar trebui să reflecte temele privind solicitanții de azil, refugiații, victimele traficului și migranții. Documentul se concentrează prioritar pe înțelegerea și selectarea de către jurnaliști a terminologiei corecte, una conformă dreptului național și internațional. Între altele, Carta cere jurnaliștilor:

Cu scopul creșterii calității relatărilor despre migranți și migrație, având la bază drepturile omului, Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), la rândul său, vine cu alte sugestii:  

Profesioniștii media și jurnaliștii au un rol important în modelarea percepțiilor, o spun instituțiile specializate în domeniul migrației. Urmărind aceste recomandări și contracarând atitudinile și comportamentele negative față de migranți, spațiul mediatic poate contribui semnificativ la conștientizarea riscurilor sau a situațiilor de încălcare a drepturilor omului cu care se confruntă migranții. 

Consiliul Europei, în Reflectarea mediatică a crizei refugiaților: o abordare transeuropeană, subliniază rolul mass-mediei ca fiind unul  crucial în oferirea unei platforme pentru a dezvălui, problematiza și prezenta publicului aceste provocări complexe. Documentul prezintă strategia Consiliului pentru susținerea domeniului mediatic la nivel european, în vederea reflectării corecte a temelor legate de refugiați. Printre tacticile benefice în abordarea acestor subiecte am evidențiat următoarele îndemnuri pentru mass-media:

– Să depășească simplele cadre geopolitice ale riscurilor și anxietăților în favoarea unui limbaj incluziv, pozitiv, unul al provocărilor și obiectivelor comune;

– Să studieze crizele din țările de origine ale refugiaților, pentru a înțelege cauzele plecării lor, precum și să încerce să afle despre drumul pe care ei l-au parcurs până în țara în care s-au refugiat;

***

Alte surse de informații utile la capitolul migrației, refugiaților și drepturilor acestora sunt sugerate de International Journalists Network (IJNet). Între aceste se numără: 

Relatări despre Migrație și Minorități: Abordări și Linii directoare, editată de Respect Words Project;

Sfaturi pentru relatări despre migrație, publicate de Federația Europeană a Jurnaliștilor;

Linii directoare pentru Media și Traficul de Persoane, elaborate de European Journalism Network;

Acoperirea Mediatică a Migrației: Promovarea unei Abordări Echilibrate, creată de IOM;

A scrie despre Imigranți și Imigrație: Sfaturi de la Experți, de la Dart Center for Journalism and Trauma.

Exit mobile version