Aproape jumătate dintre respondenții unui sondaj al Asociației Mondiale a Editorilor de Știri (WAN-IFRA) afirmă că folosesc instrumente precum ChatGPT în activitatea lor profesională, în timp ce 51% se arată precați cu privire la utilizarea instrumentelor generative de inteligență artificială. Pe de altă parte, doar 20% din redacții ar avea adoptate regulamente de utilizare a acestor platforme.
Potrivit studiului, atitudinea cu privire la utilizarea inteligenței artificiale (IA) în industria media este majoritar pozitivă: 70% dintre participanții la sondaj au spus că se așteaptă ca instrumentele generative de IA să fie utile pentru jurnaliști și redacțiile lor. Doar 2% au declarat că nu văd nicio valoare pe termen scurt, în timp ce alți 10% nu sunt siguri. 18% dintre cei chestionați cred că această tehnologie are nevoie de mai multă dezvoltare pentru a fi cu adevărat utilă.
Aproape jumătate (49%) dintre respondenții la sondaj au spus că redacțiile lor folosesc instrumente precum ChatGPT, fapt pe care autorii îl califică drept „destul de remarcabil” având în vedere că majoritatea platformelor generative de IA au devenit disponibile pentru public cu doar câteva luni în urmă.
Potrivit autorilor, în pofida îngrijorărilor potrivit cărora ChatGPT ar putea înlocui jurnaliștii, procentul redacțiilor care folosesc astfel de instrumente pentru crearea conținutului mediatic este relativ scăzut (32%). În schimb, 54% dintre cei chestionați le utilizează pentru procesarea și reducerea în volum a unei informații. Alte sarcini-cheie pentru care jurnaliștii folosesc tehnologiile IA includ căutarea simplificată (44%), corectarea textului (43%) și îmbunătățirea proceselor de muncă (43%).
Studiul mai subliniază faptul că în doar 20% dintre cazuri există aprobate regulamente de utilizare a unor astfel de platforme la nivel de redacții. „Sunt răspândite variate practici cu privire la modul în care este controlată utilizarea instrumentelor de inteligență artificială generativă lînredacții. Deocamdată, majoritatea editorilor au o abordare relaxată: aproape jumătate dintre participanții la sondaj (49%) au spus că jurnaliștii lor au libertatea să folosească această tehnologie așa cum consideră de cuviință”, explică autorii.
Inexactitatea informațiilor ori calitatea conținutului reprezintă cea mai mare preocupare în rândul editorilor când vine vorba de conținutul generat de inteligența artificială, fiind menționată de 85% dintre respondenții la sondaj. Printre preocupări se mai numără plagiatul/încălcarea drepturilor de autor, problemele legate de protecția datelor și de confidențialitate.
Sondajul WAN-IFRA a fost realizat cu participarea a 101 jurnaliști, manageri și alți profesioniști din domeniul media din lume. Datele despre utilizarea instrumentelor generative de inteligență artificială de către redacțiile acestora au fost colectate la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai a acestui an.