Încă de la înregistrarea prealabilă la Forumul Mass-Media s-a văzut că majoritatea participanților au manifestat un interes sporit pentru atelierul „Inteligența artificială în jurnalism: instrumente practice și modalități de autoreglementare”. Așa încât, pe 5 decembrie, în ziua a doua a evenimentului, sala a fost arhiplină de reprezentanți ai mass-media, curioși să afle cum stau lucrurile cu inteligența artificială, un teren cam lunecos și neînțeles până la capăt nu doar în Republica Moldova. Cel care avea să răspundă tuturor așteptărilor era Sebastian Mondial, un expert din Germania, jurnalist, lector și specialist IT care predă în prezent cursuri de formare AI pentru jurnaliști.
Modelele avansate de inteligență artificială promit beneficii extraordinare pentru omenire, dar societatea trebuie să gestioneze în mod proactiv riscurile care le însoțesc, le-a spus Sebastian Mondial celor prezenți la Forumul Mass-Media din Moldova. În context, expertul german s-a referit la ChatGPT și la inteligența artificială din spatele acestuia, la alte instrumente care ne pot ajuta, dar și dezavantaja, în cazul în care sunt folosite cu rea-intenție. Potrivit acestuia, unele specializări din jurnalism ar putea dispărea cu totul, fiind înlocuite de AI. Iată câteva dintre principalele idei expuse la atelier.
Imaginile. Oricine dintre cei prezenți în această sală poate fi instruit la cursurile de AI să devină expert în generarea fotografiilor. Și orice fotografie poate fi creată, recreată și modificată de AI într-o manieră în care să nu difere de realitate. Mai mult decât atât, inteligența artificială poate face fotografii mult mai bune decât oricare profesionist, pentru că va suprapune mii de variante, găsite în diverse surse, pentru a alege cea mai bună lumină, rezonanță etc. Potrivit expertului, în scurt timp, lucrurile ar putea evolua într-atât încât niciun redactor nu va mai dori să plătească un fotograf care să meargă la un protest, de exemplu, pentru a face poze de acolo. Cu ajutorul AI, computerul va putea realiza orice imagine la această temă.
Clonarea vocii. Această tehnologie progresează cu pași rapizi, așa încât, dacă cineva dintre jurnaliști (prezentatori sau reporteri) are o voce frumoasă și lucrează la radio, ar trebui să știe că în curând vocea sa ar putea fi clonată, iar locul său din studio îl va putea lua computerul, care îi va citi textele elaborate de AI fără ca radioascultătorul să-și dea seama că ascultă un robot. Potrivit lui Sebastian Mondial, aceste schimbări ar putea să se producă în mass-media în 12 luni, maximum 18. „Și atunci, vom avea adevărate surprize: de exemplu, cum Albert Einstein îi ia un interviu premierului britanic Margaret Thatcher. Ambii vorbesc cu vocile lor și discută subiecte de actualitate, iar lumea ia dialogul drept adevăr, pentru că totul sună credibil”, spune mai în glumă, mai în serios expertul.
Filme, materiale video. Acestea pot fi create după aceeași metodologie cu care au fost elaborate pozele sau textele, doar că se află în mișcare. Deci, susține expertul german, nici investițiile în jurnalismul video nu ar fi prea justificate.
Modelul DaVinci-003 din Open AI Playground poate crea e-mailuri, comunicate de presă, eseuri și lucrări științifice aproape perfecte cu doar câteva cuvinte-cheie. Și în toate limbile posibile. Sebastian Mondial afirmă că a încercat acest lucru cu studenți din întreaga lume, în cadrul unui curs de inteligență artificială.
Traduceri: GTP3.5 (2) este aproape un traducător universal, în măsură să asiste majoritatea sarcinilor din media/jurnalism care se bazează pe text, pe baza experimentelor noastre cu modelul Davinci-003[3], mai susține Sebastian Mondial.
Redactarea, scrierea textelor și distribuirea de conținut ar putea fi preluate integral de AI. Accentele în munca jurnalistului se vor schimba, fiind puse pe investigații, discuții cu oamenii în teren, analize, cercetări atente, verificarea informațiilor, clasificarea acesteia etc.
Cu toate acestea, în opinia expertului, inteligența artificială are și părți proaste. De exemplu, nu respectă dreptul de autor. Ea doar consumă, „fură” din Internet, de pe toate site-urile și nu poate fi acționată în judecată, deoarece legea sancționează persoane, nu instrumente tehnice. La fel, nu în toate cazurile este bună pentru jurnaliști, deoarece nu oferă informații sută la sută veridice, iar uneori poate evita răspunsul, trimițându-te spre alte surse.
„Schimbarea este ireversibilă”, concluzionează invitatul la Forum. „Atunci când a apărut Internetul, mulți se gândeau dacă să-l folosească sau nu. Și unii spuneau: O, nu ne va aduce nimic bun. Le-a furat zece ani din viață ca să înțeleagă că Internetul le poate schimba modelul de afaceri. Iată că, acum, AI schimbă din nou aceste modele de business. Sfatul meu este să încercați să folosiți inteligența artificială în avantajul vostru, deoarece lucrurile oricum se vor întâmpla, cu sau fără voi”.