Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat duminică, 23 iulie, că a lansat o anchetă penală privind uciderea jurnalistului RIA Novosti Rostislav Juravliov în apropierea frontului din Ucraina. Incidentul a fost condamnat de ministerul rus al Apărării, care, potrivit Reuters, acuză armata ucraineană că ar fi folosit în acest atac obuze cu dispersie.
Potrivit aceleiași surse, comitetul a declarat pe site-ul său că „formațiuni armate ucrainene au vizat și au deschis intenționat focul asupra unui grup de jurnaliști ruși” care lucrau în apropierea localității Piatihatki, în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei. Nu au fost specificate tipurile de arme sau munițiile folosite, dar s-a menționat că jurnalistul Rostislav Juravliov, de la agenția de știri de stat RIA, a fost ucis. Colegul său, Konstantin Mihalcevski, și doi angajați ai ziarului Izvestia, Roman Polșakov și Dmitri Șikov, au fost răniți, se mai arată în comunicatul citat de Reuters.
„În cadrul anchetei, investigatorii vor stabili toate circumstanțele crimei împotriva reprezentanților mass-media, precum și persoanele implicate”, se arată în comunicat. Mai mult, președintele Comitetului, Alexandr Bastrâkin, l-a nominalizat pe Juravliov, „unul dintre acei jurnaliști care au apărat și au distribuit întotdeauna adevărul”, pentru a fi decorat postmortem.
Reuters relatează că Ucraina a primit în această lună aprovizionări de muniții, incluzând obuze cu dispersie, din partea Statelor Unite ale Americii, dar că și-a asumat să le utilizeze doar pentru dispersarea concentrațiilor de soldați inamici. Reuters nu a putut verifica independent detaliile incidentului, dar subliniază faptul că ambele părți au utilizat muniție cu dispersie, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Potrivit sursei, aceste muniții sunt interzise în multe țări deoarece eliberează șrapnele pe o suprafață largă și prezintă un pericol pentru civili. Unele pot să nu explodeze imediat, ci ani mai târziu.